Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendkívüli kihívás, hatalmas felelősség

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: archív felvételek |  2022. június 16. 15:29

Hazánk és a Magyar Honvédség koszovói békefenntartásban betöltött szerepéről beszélt Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka a Spirit FM „Katonadolog” című műsorában.

20220228 COM KFOR&HUNMFA8

A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderő, a KFOR (Kosovo Force) kötelékében már kezdetek óta, 1999-től jelen van a Magyar Honvédség. A Nyugat-Balkán biztonsága kiemelt jelentőségű, a térség békéje fontos hazánk számára is, éppen ezért tartozik a KFOR legfőbb feladatai közé a biztonságos környezet megteremtése, valamint a mozgás szabadságának biztosítása.

A koszovói NATO erők vezetése a Magyar Honvédség történetében egyedülálló lehetőség, hiszen először irányítja egy esztendőn keresztül magyar parancsnok a NATO 23 éve működő misszióját. Ez azonban nemcsak a parancsnok számára jelent kihívást: a törzsbeosztásokat ellátó állománnyal szemben is magas követelményeket támaszt a feladat. „Már a felkészülés során is tudatában voltam annak, hogy ez egy rendkívüli kihívás lesz, hiszen egy NATO művelet vezetése, amellett, hogy hatalmas megtiszteltetés, hatalmas felelősség is. Egy katonai szervezetet kell úgy működtetni, hogy az megfeleljen a szövetségi követelményeknek, végre tudja hajtani azt a feladatot, amit az elöljáró szervezet, a NATO rábízott: fenntartani a békés, biztonságos környezetet az adott műveleti területen, Koszovóban” – hangsúlyozta Kajári Ferenc vezérőrnagy, KFOR parancsnok a Spirit FM „Katonadolog” című műsorában, hozzátéve: elégedett a békefenntartó misszió 26. váltásában szolgáló magyar katonák eddigi teljesítményével.

2PA05812

A vezérőrnagy kiemelte: sokrétű a feladat, hiszen amellett, hogy a katonai szervezetet vezeti a parancsnok, katonadiplomáciai feladatai is vannak. Kapcsolatot kell tartania a műveleti területen jelenlévő nemzetközi szervezetekkel, a helyi vezetőkkel, illetve a szerb haderő vezetésével. Emellett még protokolláris feladatok is hárulnak rá.

„1999-ben közel 50 ezer fős haderő települt a térségbe annak érdekében, hogy megteremtse a békét, és azóta az a feladata ennek a szervezetnek, hogy ezt fent is tartsa. Látszik a fejlődés, hiszen a kezdeti létszám helyett jelenleg egy hozzávetőleg 4000 fős KFOR állomány teljesít szolgálatot Koszovóban. Ez azt is jelenti, hogy a teendőink az aktív béketeremtés feladatától napjainkra arra változtak, hogy figyelemmel kísérjük a koszovói biztonsági helyzet alakulását. Támogassuk a nemzetközi szervezetek és a helyi biztonsági erők feladatainak végrehajtását, és ha kell, akkor beavatkozzunk, támogatást nyújtsunk az esetleges biztonsági kihívás kezelésében” – részletezte a vezérőrnagy.

20220527-FROZEN SABRE EX7

Kajári Ferenc arról is beszélt, hogy a KFOR jelentős állománya napi szinten járőrözési feladatokat teljesít Koszovó területén, illetve a térséget Szerbiától elválasztó adminisztratív határvonal mentén. „Másik nagy terület az összekötő megfigyelőcsoportok működtetése. Ezek azok a katonák, akik a parancsnok »szemei és fülei«, huszonkilenc ilyen csoportunk tevékenykedik nap mint nap, Koszovó teljes területén. Ők a saját kijelölt területükön tartják a kapcsolatot a helyi lakosokkal, szervezetekkel és megpróbálják beazonosítani azokat a napi gondokat, amivel a lakosság szembekerül. Arra fókuszálnak, hogy mik azok a problémák, amiknek a megoldásában a KFOR segítséget tud nyújtani” – tette hozzá.

A KFOR parancsnoka elmonda, hogy a két fontos terület mellett úgynevezett civil-katonai együttműködési feladatokat is teljesítenek. „Ezek is azt a célt szolgálják, hogy segítsék a multietnikus, demokratikus társadalom kialakítását, illetve megpróbálunk segíteni azokon a területeken, ahol a lakosság mindennapi életét tudjuk megkönnyíteni. Támogatást tudunk nyújtani a különböző civil szervezeteknek is. Ezen a területen több segélyprogramot hajt végre a KFOR, illetve a résztvevő nemzetek segítségével különböző fejlesztési, támogatási programokat teljesítünk. Mindezek mellett a KFOR egy saját rádiót is működtet, ami lefedi Koszovó teljes területét” - fogalmazott a parancsnok. Ez a rádió a nap 24 órájában sugároz műsort, szerb és albán nyelven is. Ezen keresztül próbálják a toleranciát, a békés, biztonságos környezet fenntartását támogatni.

20211104 COMKFOR Blackhawk_10

Mint megtudtuk: a KFOR egy havilap kiadásával törekszik arra, hogy a fiatalokat is megszólítsa. „A KFOR újság egy tinédzsereknek szóló kiadvány. Általában toleranciáról, békés egymás mellett élésről, mindennapi kapcsolatokról szóló cikkeket, interjúkat tartalmaz. Megpróbálunk helyi befolyásos művészeket, zenészeket megszólaltatni, mindezek mellett a fiatalok napi életével kapcsolatos területekkel is foglalkozik az újság” - világított rá Kajári Ferenc vezérőrnagy.

Arra a kérdésre, miszerint hogyan látja a következő fél évet, vagy mi a legfőbb kihívás, amire választ kell adnia, a parancsnok elmondta: a KFOR legfontosabb feladata a koszovói helyzet rendezése érdekében folyó Belgrád-Pristina párbeszéd támogatása. „A mi feladatunk, hogy harcászati szinten fenntartsuk a békét, biztonságot, tehát megakadályozzuk, hogy fizikai atrocitások történjenek, mivel az ilyen esetek negatívan befolyásolják a politikai rendezési folyamatot. Amennyiben ilyen előfordulna, segítenünk kell a helyzet rendezését. A következő fél évben a jelenleg tárgyalt témákban várhatóan sikerre jutnak majd ezek a tárgyalások és ha ez így lesz, akkor megnyugodhatunk” - zárta a beszélgetést a koszovói NATO erők parancsnoka.

1PA02683