Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanószer-felderítés a levegőből

Szöveg: JETfly |  2009. május 19. 6:27

Ausztriában egy rendkívül érdekes, ugyanakkor nagyon hasznos képességet próbáltak ki sikeresen. A hazai gyártmányú, speciális felszerelésű, légi felügyeletre optimalizált Diamond DA42 MPP típusú kétmotoros repülőgép ugyanis több száz méter magasan repülve a levegőből detektált különféle, a célterületen elrejtett robbanószereket.

Ez a képesség kiemelkedően hasznos lehet a határőrség, a hadsereg és a terrorelhárító egységek munkájának segítése során.

A Diamond DA42 MPP repülőgépet számos olyan eszközzel szerelték fel, mely egyedülálló képességekkel ruházza fel a légi felügyeleti szerepkörben a kétmotoros típust.
A látható fény tartományában működő hagyományos képet előállító, valamint a hőkamerák speciális információtartalmú képeit azonnal a földi vevőállomásokra tudja sugározni, így on-line megfigyelést tud megvalósítani. A robbanószerek felderítésére ezúttal nagypontosságú lézer-szkennert vetettek be, mely a pusztító eszközöket anyaguk alapján találta meg és azonosította be.

Az osztrák Diamond repülőgépgyár sikertípusát már számos megrendelő választotta, ezek a speciális feladatokra is bevethető gépek ugyanis olyan egyedülálló képességekkel rendelkeznek, melyek nemzetbiztonsági és polgári védelmi szerepkörben is nélkülözhetetlenek.