Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Isten veled, Kitty Hawk!

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 19. 6:23

Az Egyesült Államok haditengerészete (U. S. Navy) hivatalosan is végleg kivonta a szolgálatból a USS Kity Hawk (CV 63) repülőgép-hordozó hadihajót, mely a flotta utolsó, hagyományos meghajtású „úszó repülőtere” volt. A búcsú ceremóniára a Washington államban található Bremertonban került sor 2009. május 12-én.

A veterán hordozó 48 év és 13 nap aktív szolgálat után most a kikötőben állva várja sorsáról a végeleges döntést. Vagy feldarabolják és beolvasszák, vagy múzeumhajó lesz belőle, esetleg értékesítik valamelyik szövetséges államnak, bár ennek nemzetbiztonsági és technikai okokból is kicsi az esélye.

Nehéz pillanatokat éltek át azok a tengerészek, akik a kivonás utolsó mozzanataként lehúzták az Egyesült Államok zászlaját és a „First Navy Jack" lobogót, mely a flotta legidősebb, még aktív hadihajója viselhet. Ez a zászló mostantól a USS Enterprise (CVN 65) hordozó árbocán lobog majd, igaz nem sokáig, hiszen ezt az egységet is hamarosan kivonják.

A USS Kitty Hawk 1961. március 29. óta szolgálta az Egyesült Államokat, ez idő alatt több tízezer tengerész szolgált a fedélzetén. Kivonásával egy korszak végleg véget ért, hiszen most már csak nukleáris meghajtású repülőgép-hordozók maradtak rendszerben a U.S. Navy-nél.

„Igazán büszkének érezhetem magam, hogy szolgálhattam az USS Kitty Hawkon, mely a haditengerészet legöregebb aktív hajója volt mostanáig" – jelentette ki a hajón szolgált tengerészek Veterán Társaságának alelnöke. „A szívem mélyén mindig lesz egy helye ennek a hajónak…"

1595887236