Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanószerkezetek a temetőben és a lovardákban

Szöveg: Szűcs László |  2012. március 27. 7:12

A 12. héten, azaz március 19–25. között 118 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 29 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 369 bejelentést kaptak.

Március 19-én Pákozdról érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, amely szerint a Budai úton egy munkagép több, feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet fordított ki a földből. A Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerészjárőr a munkagép kanalában összesen hat darab, különböző típusú, szovjet gyártmányú kézigránátot, valamint három kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert talált. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Március 21-én a vértestolnai temetőben akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Exhumálás közben ugyanis három darab, német gyártmányú kézigránát, valamint egy kilogramm gyalogsági lőszer került elő, amit a Strak Vince főtörzsőrmester vezette járőr a közelben felrobbantott. Másnap ismét ki kellett vonulniuk a sírkertbe a tűzszerészeknek, ekkor a Szalai Attila zászlós vezette járőr egy újabb, német gyártmányú kézigránátot, valamint öt darab, 7,92 milliméteres lőszert szállított el a helyszínről.

Ugyancsak március 21-én Debrecenből is érkezett egy bejelentés a tűzszerészügyeletre, amely szerint az egyik belterületi szántóföldön – a tavaszi földmunkák közben – egy 88 milliméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránátot találtak. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Martin László főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt helyen robbantotta fel.

Március 24-én két lovardába is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Galgamácsán egy darab 76 milliméteres repeszromboló gránátot semmisített meg a Martin László főtörzsőrmester vezette járőr, míg Nagyvázsonyból négy darab 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot szállított el a központi gyűjtőbe a Hadházi Sándor vezette járőr. A második világháborús robbanószerkezetek mindkét helyen földmunkák közben kerültek elő.

Fotó: Rácz Tünde