Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Saras típusú repülőgépeket vásárol az indiai légierő

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. szeptember 22. 17:03

Az indiai légierő 15 darab National Aerospace Laboratories (NAL) Saras típusú, 14 fő szállítására alkalmas, többfeladatú szállítógépet vásárol, melyeken a C-17, az Il-76 és az An-32-es szállítógépek személyzetét képezik majd ki. A két turbólégcsavaros hajtóművel felszerelt repülőgépeket a Hindustan Aeronautics (HAL) gyártja Bengaluru-ban, az első három példány leszállítása 2014-ben várható.

Ezt követően évente további négy gépet vehet át India légiereje, így a 15 gépes Saras flotta 2017-ben válhat teljessé. A repülőgépeket a nehéz, illetve közepes szállítógépek személyzetének kiképzésére fogják alkalmazni a jövőben, sőt további Sarasok beszerzése is várható, eredeti tervek szerint számuk elérheti az 50 darabot is, a gépeket a kiképzés mellett számos egyéb feladatkörben hasznosíthatják.

A légierő mellett az indiai haditengerészet is érdeklődik a típus iránt, part menti járőrözési feladatkörre 25 Saras beszerzését tervezik. A gép haditengerészeti változata azonban még kezdeti stádiumban van, várhatóan elsőként 2014-ben mutatják be. Napjainkig összesen 3 Saras prototípus készült el, a második 2009-ben katasztrófát szenvedett, háromfős személyzete életét vesztette. A vizsgálatok eredménye szerint a gép elvesztését pilótahiba okozta. A Saras 2004-ben teljesítette első repülését, 18 évvel a program indulását követően.

</p>
<p align="center"><i><b>A második prototípus szűzfelszállása 2007-ben</b></i></p>

A második prototípus szűzfelszállása 2007-ben