Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres záróvizsgát tettek a győri „Acélkockák”

Szöveg: Sályi Gergő főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 14. 10:56

Végéhez ért a Magyar Honvédség Acélkocka Altisztképző Rendszerének légvédelmi rakéta- és tüzér altiszti szakmai tanfolyama Győrben. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán zajló képzés résztvevői a július 5-7. közötti vizsgaidőszak során írásban, szóban és gyakorlatban is számot adtak arról a szakmai tudásról, amit az ezrednél szolgáló tapasztalt tisztektől és altisztektől sajátítottak el az elmúlt öt hónap során.

Acélkocka_Győr (1)

A március óta tartó szakmai tanfolyamon a jövő őrmestereit olyan meghatározó ismeretekkel vértezték fel, amelyek révén képesnek kell lenniük a légvédelmi rakéta és tüzér pályakezdő altiszti beosztások ellátására. A kiképzendők ennek megfelelően megismerkedtek a légvédelmi rakéta és tüzér alegységek alkalmazásával a különböző harctevékenységek során, megtanulták a szakharcászat alapelveit, továbbá az életvédelem és a balesetelhárítás alapvető rendszabályait, illetve természetesen elsajátították a tervezett beosztásukhoz rendszeresített fegyverzeti eszközök szabályos üzemeltetését is.

A képzés egy komplex, írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgával zárult, amely során - vizsgabizottság előtt - 21 fő adott számot tudásáról légvédelmi alapismeretekből, valamint a MISTRAL és a KUB fegyverrendszerből. A szakmai tanfolyam eredményességéről, valamint a leendő altisztek felkészültségéről július 7-én személyesen győződött meg Berek Zsolt főtörzszászlós, az MHP Légierő Haderőnemi Szemlélőség vezénylőzászlósa.

Acélkocka_Győr (24)

Berek főtörzszászlós tapasztalatait összegezve kiemelte: „nagyon tetszett az a magabiztosság, amivel a katonák teljesítették a kihúzott tételeikben szereplő szakfeladatokat.” A vezénylőzászlós ugyanakkor figyelmeztetett: „a tanulás, a szakmai tapasztalatok szerzése a tanfolyam lezárultával még nem ért véget.” Berek főtörzszászlós elégedettségének hangot adva kijelentette: „pont ilyen, az új ismeretekre nyitott, fegyelmezett őrmesterekre van szüksége a légierőnek.”

A sikeres vizsgát tett katonákat az őrmesterré válástól, valamint a győri szolgálatuk kezdetétől már csak egyetlen lépés választja el: a július 17-ei ünnepélyes altisztavatás a Hősök terén.

Kapcsolódó cikkek