Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sokan meghaltak a jemeni hadsereg és az al-Kaida összecsapásaiban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 1. 14:29

Legalább 30 ember meghalt a jemeni kormányhadsereg és az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat helyi szárnya közötti heves harcokban március e31-én, szombaton az ország déli részén. Az áldozatok többsége katona.

Az al-Arabíja arab hírtelevízió szerint az összecsapások a Lahadzs tartománybeli Mella településnél robbantak ki: az al-Kaida fegyveresei megtámadták a hadsereget, amelynek alakulatai a szomszédos Abján tartományban részt vesznek a terrorhálózat sejtjeinek felszámolásában.

A támadók kilőttek két harckocsit, a katonák pedig a lázadók három járművét semmisítették meg.

Egy helyi közigazgatási tisztségviselő elmondta, hogy a harcokban 17 katona és 12 feltételezett lázadó halt meg. Egy tiszt szerint 11 katonát eltűntként tartanak nyilván, de feltételezik róluk, hogy szintén életüket vesztették.

Mindkét szembenálló fél sok sebesültről számolt be.

Az al-Kaida jelentősen megerősödött Jemen déli és keleti részén, miután a múlt év elején tüntetések robbantak ki – az arab ország éléről azóta távozott – Ali Abdalláh Száleh elnök lemondását követelve, s ezzel meggyengült a központi kormány hatalma.

Az al-Kaida fegyveresei tavaly májusban ellenőrzésük alá vonták Abján tartomány székhelyét, Zindzsibárt, s több más térségbeli települést. Az al-Kaidához kötődő Anszár as-Saría radikális iszlamista csoport idén március elején Zindzsibár körzetében megtámadta a hadsereg alakulatait, a harcokban közel 200 katona halt meg.

Jemeni katonai tisztségviselők szerint egy pilóta nélküli amerikai repülőgép pénteken rakétával eltalált egy gépkocsit Jemennek az al-Kaida ellenőrzése alatt álló déli körzetében, s megölt a járműben utazók közül öt embert, feltehetőleg a terrorhálózat helyi szervezetének tagjait.