Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Srapnelgránát a lakóparkban

Szöveg: D.Á. |  2010. október 21. 5:32

Nem lankadt a munkatempó az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél a 41. héten, azaz 2010. október 11. és október 17. között: 51 bejelentés érkezett hozzájuk, melyek közül huszonkét esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1801 bejelentést kaptak.

Október 11-én Esztergomban, a Báboni út 5. szám alatt akadt dolga Lakatos Sándor törzsőrmesternek, mivel egy épülő lakópark területén 76 milliméteres srapnelgránát fordult ki a földből. A veszélyes robbanószerkezetet a helyszínen kellett megsemmisíteni. Szintén 11-én Érden is feladatuk akadt a tűzszerészeknek: a Budai út 4. számnál, a Földtani Múzeum hátsó kertjében Szalai Attila zászlósnak kellett megsemmisítenie egy 45 milliméteres repeszlőszert. Ugyancsak ő szállt ki a budapesti I. kerületbe, a Batthyány utca 8. számhoz, ahol kertrendezési munkálatok során került elő egy 792×57 milliméteres német gyalogsági lőszer. A zászlós utóbbit a központi gyűjtőbe szállította.

Október 12-én Szolnokon, a Verseghy parknál található Lengyel légió utcában Janaczkó Tibor főtörzsőrmesternek kellett megsemmisítenie egy 82 milliméteres aknavető gránátot. Másnap Túrkevén, egy közút menti árokban került elő egy 76 milliméteres ágyúhüvely lőporral. Ezt Zsolnai Gábor százados semmisítette meg.

Október 16-án Hajmáskéren, a Honvéd út 7.-be kellett kiszállnia a járőrnek. Kelemen Ferenc törzsőrmester 153 darab 8×56 milliméteres lőszert szállított a központi gyűjtőbe a helyszínről. Másnap Dinnyésen, a vasútépítésnél ugyancsak ő intézkedett, amikor előkerült egy 82 milliméteres aknavető gránát, egy darab AD-A gyújtószerkezet és egy 82 milliméteres stabilizátorrész: a veszélyes robbanószerkezetek megsemmisítésre kerültek.