Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétezer katona felügyeli a békét

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 21. 5:35

Nagy Tibor dandártábornok idén január 20-án kezdte meg külszolgálatát Szarajevóban. A magyar tábornok az Európai Unió bosznia-hercegovinai katonai békefenntartó missziójának, az EUFOR-nak parancsnokhelyettesi beosztását 2011. június 30-ig látja el. Vele beszélgettünk.

Irodája falát csikóbőrös kulacs, és karikás ostor is díszíti, íróasztala mögött pedig – természetesen az EU zászlaja mellett – ott van a magyar trikolór. Az ablakból az épület előtti zászlósorra látni: az EUFOR misszióban részt vevő huszonhét nemzet lobogói lengedeznek a hűvös őszi szélben.

Nagy Tibor dandártábornok, aki Magyarországon legutóbb az MH Műveleti Központ parancsnoka volt január 20-án

1595908874
érkezett Bosznia-Hercegovinába, s vette át a balkáni ország békefenntartásáért felelős Európai Uniós katonai misszió, az EUFOR parancsnokhelyettesi beosztását.

A tábornoktól megtudjuk, az EUFOR misszió úgynevezett tábori parancsnoksága a szarajevói nemzetközi repülőtér közvetlen szomszédságában található Butmir Táborban települ. A munkát egy osztrák tábornok, Bernhard Bair vezérőrnagy irányításával végzik. A parancsnokhelyettes elárulja, hogy az EUFOR alapfeladatát még az IFOR/SFOR-tól örökölte, jelenleg is az a cél, hogy a katonai és rendőri erő hozzájáruljon Bosznia-Hercegovina békéjének és biztonságának fenntartásához.

Emellé – teszi hozzá a tábornok – természetesen több, kisebb feladat is társul. Ezek közül az egyik legfontosabb a bosznia-hercegovinai hadsereg kiképzésének támogatása, amelyről idén január 25-én született meg a döntés. Az EUFOR a NATO-ba belépni szándékozó Bosznia-Hercegovina haderejét kiképzését úgynevezett Mobil Kiképző Csoportokkal (Mobile Training Team – MTT) segíti, s ebben a munkában a Magyar Honvédség is részt vesz.

Jelenleg körülbelül kétezer EUFOR katona szolgál Bosznia-Hercegovinában – emeli ki Nagy tábornok, hozzátéve: a Butmir Táborban összesen 1600 egyenruhás él, a többiek az ország más részein dolgoznak, úgynevezett összekötő csoportként legfőbb feladatuk a parancsnokság információkkal történő ellátása.

1595908874
– Szeretném aláhúzni, hogy az ország biztonsági helyzete stabil, hiszen megvannak mindazok az elemek, amelyek ezt lehetővé teszik. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ad némi instabilitást az ország politikai helyzete, amely még nem alakult ki az elvárható szinten. Köszönhetően annak, hogy a szerb-horvát-bosnyák hármas entitásra épülő Bosznia-Hercegovinában nagyon nehéz egységes, végrehajtói rendszert kiépíteni, mivel az országban három elnöke és közel száznegyven minisztere van. Emiatt az etnikumok közötti együttműködés nehézkes és gyakran törékeny is – mondja Nagy Tibor dandártábornok, akitől megtudjuk azt is, hogy az Európai Unió katonai missziójának ENSZ-től kapott mandátuma november 18-án lejár, de a napokban kezdődő tárgyalásokon vélhetően újabb egy évvel meghosszabbítják ezt a felhatalmazást.

1595908874

A műveleti területen jelenleg szolgáló kétezer katonából 180 magyar, amely arányaiban is jelentős – húzza alá az EUFOR parancsnokhelyettese –, jelenleg a résztvevő nemzetek közül az ötödik helyen áll a Magyar Honvédség. Ez a helyzet azonban egy hónapon belül megváltozik, hiszen Olaszország és Spanyolország is kivonja katonáit Bosznia-Hercegovinából, így a harmadik helyre ugrunk előre.

– A Magyar Honvédség 1995 óta vesz részt a boszniai békefenntartó misszióban, nemcsak alegységekkel, hanem komoly egyéni beosztásokkal is jelen vagyunk a műveleti területen – mondja a tábornok, hozzátéve, jelenleg a törzsben a támogató főnöki beosztást is magyar katona, egy ezredes látja el.

1595908874
A jelenleg külszolgálaton tartózkodó MH EUFOR Kontingens hetedik váltásában lévő műveleti századáról minden elöljáró csak a „legjobbakat mondja", a spanyol nemzetiségű zászlóaljparancsnok többször is kijelentette: rendkívül elégedett a magyar katonák munkájával – emeli ki a dandártábornok.

Kérdésünkre válaszolva Nagy tábornok elárulja azt is, hogy bár eredetileg egy évig töltötte volna be jelenlegi beosztását, parancsnoka kérésre hat hónapos hosszabbítást kért, így, a tervek szerint, 2011. június 30-án tér vissza Magyarországra. Úgy véli, Bosznia-Hercegovina csodaszép ország, gyönyörű természeti adottságokkal. Az 1992–1995 közötti háborúban súlyos károkat szenvedett országban szerencsére az elmúlt években komoly fejlődés indulhatott el, amely elsősorban a különféle nemzetközi szervezetektől, többek között az Európai Uniótól kapott támogatásnak is köszönhető.

Fotó: A szerző és www.euforbih.org