Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos sebesült és harcképtelen gépjármű a bázison

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 28. 20:39

Ezen a héten kedden és szerdán rendezik meg az Afganisztánba készülő MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) kilencedik váltása számára a misszió előtti felkészítést záró gyakorlatot. A magyar katonák a gyakorlatra való „trenírozás” részeként hétfőn, a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison bemutatták felkészültségüket az újságíróknak is.

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik feladatról visszatérő járőrét IED támadás éri. A konvoj mellett két házilag készített robbanószerkezet lép működésbe, súlyosan megsebesítve egy katonát és használhatatlanná téve az egyik járművet. A támadást követően a járőr tagjai felveszik a harcot a rejtőzködő ellenséggel, majd fegyveresek megfutamítása után, a menetoszlop egészségügyi biztosítását ellátó szakszemélyzettel közösen stabilizálják és elszállítják sérült bajtársukat. (Zárójelben tegyük hozzá: a katona robbanás miatt felkarból leszakadt jobb kezének csonkját művér és műsebek használatával igazán valósághűen sikerült imitálni.) Eközben a harcképtelen járművet is sikerül elvontatni a helyszínről. A bázisra visszaindulva, a terepkutató gépjármű személyzete jelzi: újabb robbanószerkezetet fedeztek fel az út mellett. A veszélyes eszközt a táborból kirendelt tűzszerész részleg, egy tűzszerész robot segítségével hatástalanítja.

1595903765
Mintegy háromnegyed órában a fenti eseményeket láthatták azok az újságírók, akik június 28-án délután elutaztak Hajdúhadházra, a debreceni lövészdandár Vay Ádám névre hallgató kiképzőbázisára, hogy megtekintsék az MH PRT kilencedik váltásának egyik kiképzési foglalkozását.

Az Afganisztánba készülő katonák ezen a napon hivatalosan még a kedden kezdődő, két napos záró gyakorlatra „edzettek", mégpedig azért, hogy a negyvennyolc órás non-stop megmérettetés alatt minden a legnagyobb rendben legyen. Ez volt az utolsó lehetőség számukra az apróbb hibák kiküszöbölésére, valamint a tevékenység zökkenőmentes végrehajtásának begyakorlására.

A bemutató előtt Lippai Péter ezredes, a kontingens tervezett parancsnoka – a debreceni székhelyű MH 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnöke – elmondta: a mai nap lényege egy, a konvojt ért támadás során végrehajtandó teendők bemutatása. Így akár szemet is szúrhat néhány embernek az, hogy egy-két mozzanatot nem a valós helyzetben alkalmazandóknak megfelelően hajtanak most végre. Például a menetoszlop járművei között az előírtnál kisebb a távköz. A feladatok gyakorlására azonban ez a szituáció is tökéletesen használható.

A parancsnoktól megtudtuk azt is, hogy az Afganisztánba készülő kontingensben március első napján közel négyszáz katona kezdte meg a felkészülést a veszélyes külszolgálatra. Az elmúlt három hónapban többen is „kirostálódtak", ám a kiképzés utolsó hetét még így is egy úgynevezett „előválogatóval" kellett kezdeniük, mert az optimálisnál nagyobb volt a létszám. Ezt az akadályt csak a legjobbak vehették sikerrel, azonban még így is 130 százalékos maradt a kontingens feltöltöttsége a záró gyakorlat hetére, egészen pontosan 320-an vágtak neki az utolsó kiképzési feladatnak. Ez azonban – hangsúlyozta az ezredes – már megfelelő létszám, hiszen a kiutazók mellett biztosítani kell néhány tartalékot is. Mint megtudtuk: a tartományi újjáépítési csoport kilencedik váltásában 235 magyar, 29 montenegrói, öt horvát és két albán katona végzi majd munkáját Pol-e Khumri-ban szeptembertől.

1595903765

A kontingens katonáinak többsége a dandár Hódmezővásárhelyen található 5/62-es zászlóaljánál szolgál, de természetesen a katonai szervezet más alegységeitől is érkeztek egyenruhások a csapatba. Néhány speciális beosztásra pedig a Magyar Honvédség többi alakulatától pályáztak tisztek, tiszthelyettesek és legénységi állományú katonák – mondta Lippai ezredes, hozzátéve: az állomány döntő többségének a mostani lesz az első afganisztáni missziója, de természetesen más hadszíntereket, például Koszovót, vagy Bosznia-Hercegovniát, már többen is megjártak. Nem egy katona hat-hét missziót is teljesített eddig.

A feladat veszélyessége miatt arra is törekedtek, hogy minél kevesebb olyan hivatásos és szerződéses kerüljön bele a kontingensbe, aki eddig még nem járt külszolgálaton. Ennek ellenére az állomány közel tíz százalékának ez lesz az első külhoni feladata.

A PRT kilencedik váltásának parancsnoka elárulta azt is, hogy a tartományi újjáépítési csoportok az Afganisztánban lévő nemzetközi erők, Kabulon kívüli jelenlétének egyik formái. A csoportok legfontosabb feladata az általuk felügyelt térség stabilizációja, a humanitárius, illetve az újjáépítési munka feltételeinek, biztonságának megteremtése, valamint az újjáépítési projektek koordinálása, leginkább az oktatás, az egészségügy és az infrastruktúra területén.

1595903765
Hazánk 2006. október 1-jével vette át a holland fegyveres erőktől a Baghlan tartományban, Pol-e Khumri központtal működő tartományi újjáépítési csoport vezetését. A magyar katonák az esetek döntő többségében úgynevezett civil-katonai projekteket, azaz utak, iskolák és mecsetek építését, valamint felújítását végzik a több mint huszonegy-ezer négyzetkilométeres észak-kelet afganisztáni tartományban. Emellett ha szükséges, élelmiszert, sátrakat és takarókat is osztanak.

– Sajnos utóbbira is egyre többször van szükség – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Lippai ezredes, akinek a mostani lesz a második afganisztáni missziója. A főtiszt a PRT második váltásával már eltöltött fél évet az ázsiai országban, idén áprilisban pedig szemrevételezésen járt kinn Pol-e Khumri-ban, és sajnálattal tapasztalta, hogy a korábbinál lényegesen rosszabb a biztonsági helyzet. Mint mondta, sajnos már nemcsak a harcoló egységeket, hanem az újjáépítésben részt vevő nemzetközi katonai alakulatokat is rendszeresen támadják az ellenállók.

A parancsnok hozzátette: a néhány napos látogatás során rengeteg olyan információt is kapott, amelyet idehaza bele tudtak építeni a katonák felkészítésébe. Emellett rendszeresen megkapják a jelenleg Afganisztánban tartózkodók jelentéseit is, így a körülményekhez képest a legjobban fel vannak készülve a rájuk váró nehézségekre. Éppen ezért az elmúlt hetek kiképzési foglalkozásai során nagyobb hangsúlyt fektettek a harcászati felkészítésre, a sebesültellátásra, valamint – a szemben álló erők harceljárásaihoz igazodva – az éjszakai tevékenységre is.

Az, hogy egészen pontosan ki utazik majd szeptemberben Afganisztánba, csak a június 29–30. közötti záró gyakorlatot követően dől el – mondta a parancsnok, akitől megtudtuk azt is, hogy a kontingens ünnepélyes búcsúztatóját augusztus 4-én rendezik meg a hódmezővásárhelyi laktanyában.

Az állomány múlt heti felkészüléséről itt olvashatnak.

1595903765
 

1595903765
 

1595903766
 

1595903766
 

1595903766
 

1595903766
 

1595903766
 

1595903767
 

1595903767
 

1595903767
 

1595903767
 

Fotó: Szűcs László