Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai képzés az afgán nyomozóknak

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2009. december 13. 8:04

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport rendőr szakértői kontingense újabb tanfolyam lebonyolítását szervezte meg, amellyel az Afgán Nemzeti Rendőrség munkáját segíti. Ezúttal a nyomozati munkával kapcsolatos egyhetes továbbképzést tartottak a magyar rendőrök a tartomány bűnügyi középvezetőinek és tapasztalt nyomozóinak.

A tanfolyam megtartására két – a nyomozói tevékenységben jártas – rendőrrel bővült a szakértői kontingens, akik a képzés idejére érkeztek Afganisztánba.

Dömölki Zsolt rendőr alezredes a Veszprém Megyei Rendőr Főkapitányság szervezett bűnözés elleni, illetve élet ellenes bűncselekmények nyomozója, valamint dr. Tóth István nyá. rendőr alezredes az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Nemzetközi Oktatási Központ fegyverszakértője 21 afgán rendőrnek, köztük négy nőnek tartott foglalkozásokat.

A képzés lényege az volt, hogy az oktatók szakmai tudásuk átadásával és tapasztalataik megosztásával segítséget nyújtsanak a résztvevőknek a nyomozói munka hatékonyabb szervezéséhez, irányításához.

Az interaktív tanfolyam során a hallgatók olyan témakörökkel ismerkedhettek meg, mint például a nyomozás vezetéstana, a nyomozás tervezése, a fegyverrel elkövetett bűncselekmények helyszínelésének sajátosságai vagy a tanúk keresésének, illetve kihallgatásának módja. Többek között útmutatást kaptak arra, hogyan kell koordinálni a nyomozók tevékenységét, vagy milyen segítséget nyújthat a fegyverszakértő a nyomozás során.

 

Tóth alezredes kiemelte, hogy az afgán rendőrök részéről nagyon sok, valós probléma és olyan nehézség merült fel a foglalkozások alatt, amelyekkel nap, mint nap találkoznak a munkájuk során. Ezekre próbáltak tanácsokat és olyan módszereket, eljárásokat átadni, amelyekkel eredményesebben nézhetnek szembe ezekkel a kihívásokkal.

Dömölki alezredes hozzátette, mindenkinek látnia kell, hogy nincsenek könnyű helyzetben az afgán nyomozók. A magyar kollégákhoz képest technikai eszközrendszerük kezdetleges, a bűnügyeik többsége fegyveresen elkövetett bűntény, illetve a nyomozás során sokkal inkább számítaniuk kell a gyanúsítottak erőszakos fellépésére, mint Magyarországon.

A tanfolyam zárásán a tartomány nyomozati munkáját irányító rendőrfőnök mondott köszönetet és hangsúlyozta mennyire hasznosak és fontosak az ilyen továbbképzések számukra. A bűnügyi vezetők és nyomozók olyan gyakorlati ismeretekre tettek szert ez alatt a pár nap alatt, amelyeket rövid időn belül be tudnak építeni a nyomozati tevékenységükbe, és alkalmazásukkal hatékonyabban deríthetik fel a tartományban elkövetett bűncselekményeket.