Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Székesfehérváron tanácskoztak a rangidős tiszthelyettesek

Szöveg: Szűcs László |  2011. június 3. 9:24

Május 24–27. között Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon rendezték meg az Európában állomásozó szárazföldi haderők rangidős tiszthelyetteseinek ötödik nemzetközi konferenciáját. A rendezvényen az élethosszig tartó tanulás szükségességét vizsgálták, mégpedig abban az aspektusban, hogy ez miként érinti a hadseregeknél szolgáló tiszthelyetteseket.

Negyven országból érkeztek a konferenciára, az Európán kívüli államok közül az Amerikai Egyesült Államok és Kanada küldte el szárazföldi haderők rangidős tiszthelyetteseit a rendezvényre – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére a rendezvény egyik szervezője, Tóth László főtörzszászlós, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság vezénylő zászlósa (képünkön).

Mint megtudtuk: az élethosszig tartó tanulás kérdéskörének elemzése mellett a konferencián szó esett a résztvevő országok hadseregeinek kiképzési rendszeréről is. Rendező országként lehetőségünk volt arra, hogy a saját kiképzési rendszerünket a gyakorlatban is megmutathassuk a résztvevő rangidős tiszthelyetteseknek. Így a konferencia résztvevői képet kaptak arról, hogy a Magyar Honvédségben milyen képzések vannak, milyen tartalma van az alapkiképzésnek, az általános tiszthelyettes képzésnek, valamint a rangidős zászlósképzésnek.

Tóth főtörzszászlós szerint a konferencián egyértelműen kiderült: a Magyar Honvédség a kiképzés terén élen jár más országok hadseregeihez képest.

A konferencia másik célja pedig az volt – tette hozzá az MH ÖHP vezénylő zászlósa –, hogy megtalálják azokat a közös pontokat a katonák kiképzése és felkészítése terén, amelyek jól alkalmazhatók a feladat végrehajtás és különösen a missziós tevékenység során.

A rendezvény résztvevői az első napon Pákozdra, a Katonai Emlékparkba látogattak el, a második, záró napon pedig Várpalotára utaztak, ahol megtekintették az MH Bakony Harckiképző Központ szimulációs központját.

A rendezvény zárására Magyarországra érkezett az Amerikai Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi haderejének parancsnoka, Mark Hertling altábornagy is. A záró tanácskozáson elhangzott: jövőre Horvátország ad otthont a rangidős tiszthelyettesek konferenciájának.

  Fotó: MH ÖHP