Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Székhelyváltás a magyar kontingensnél

Szöveg: kormany.hu |  2011. március 7. 17:52

A Magyar Köztársaság előző év júliusában megerősítette azt a szándékát, hogy a KFOR-ban szolgáló kontingens áthelyezi székhelyét Pejë-ből Prištinába. A kontingens következő váltása már nem a Nyugati Többnemzeti Harccsoport, hanem a KFOR-parancsnok közvetlen alárendeltségében tevékenykedik tovább Koszovó teljes területén. Az áttelepült kontingenst a portugál vezetésű priština/prishtine-i bázison, az úgynevezett „Slim lines” táborban helyezik el.

Az új váltás állományát nagyrészt a MH 5. Bocskai István Lövészdandár biztosítja, de speciális beosztásokba más alakulattól is érkeztek katonák. Ahhoz, hogy az új kontingens lövész százada március elsejére el tudja érni a „teljes alkalmazási készenlétet", precíz és pontos tervezőmunkára volt szükség. Ennek során januárban a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának (MH ÖHP) – mint az átcsoportosítást koordináló és végrehajtó szervezet – szakértői küldöttsége látogatást tett Pejë/Peč-ban, az MH KFOR Kontingensnél.

Ezt követően megkezdődött a személyi állomány, a haditechnikai eszközök és anyagok átcsoportosítása, valamint az új feladatok szempontjából felesleges eszközök és anyagi készletek visszacsoportosítása hazánk területére. A feladatok koordinálásáért és biztosításáért az Áttelepítést Koordináló Csoport a felelős.
Az áttelepülés során korszerűsítették a kontingens gépparkját, amely így huszonhárom darab Mercedes típusú gépjárművel bővült.

A koordináló munka egyik legnagyobb kihívása a technikai eszközök menetben történő átszállítása volt a Pejë/Peč és Priština/Prishtine közötti mintegy nyolcvan kilométeres útvonalon. Az átcsoportosítással párhuzamosan elkezdte felkészülését a KFOR 4 Kontingens műveleti százada.
A felkészülés során a magyar-portugál erők közös kiképzést hajtottak végre a „Slim lines" táborban, amelyre még nem volt példa a Magyar Honvédség esetében. Ez nemcsak azért volt hasznos, mert a két manőverszázad tapasztalatot tudott cserélni, hanem azért is, mert összekovácsolta a két nemzet katonáit, akik a következő fél évben közösen hajtják végre a szolgálati feladataikat. A műholdas nyomkövető rendszer- és rádiós kiképzést, valamint – a portugál fél vezetésével – a tömegoszlató képességet gyakorolták.
Március elsejéig befejeződött az átcsoportosítás és ünnepélyes keretek között megtörtént a parancsnoki beosztás átadás-átvétele.

(Szöveg és fotó: KFOR-szóvivő)