Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentesen jártak a vezérkari tanfolyam hallgatói

Szöveg: Juhász László százados |  2011. június 24. 19:41

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem busza gördült be június 23-án, csütörtökön reggel a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájába. A buszon az egyetem legmagasabb szintű katonai képzésén, a felsővezetői (vezérkari) tanfolyamon részt vevők egy csoportja érkezett a Tisza-parti város alakulatához. A tanfolyam hallgatói ugyanis végiglátogatják a Magyar Honvédség kiemelt alakulatait.

1595920681
A vendégeket Varga István mérnök alezredes, az ezred parancsnokhelyettese fogadta. Tájékoztatást adott az alakulat rendeltetéséről, feladatrendszeréről, főbb technikai eszközeiről, valamint nemzetközi szerepvállalásáról.

A látogatók részletesen megismerkedhettek a víztisztítás – az ezred víztisztító századának feladata – világszínvonalat képviselő technológiájával.

A vendégek ezt követően látogatást tettek az ezred búvárbázisán, amely a Magyar Honvédség egyetlen búvárkiképző központja. Láthatták a búvárok tevékenységét az alapfeladatok elsajátítása közben, valamint a speciális szaktevékenységek végrehajtása során.

Az alakulat színvonalasan berendezett csapatmúzeumában betekinthettek a műszakiak történelmének fontosabb állomásaiba. A tárlat különlegessége, hogy nemcsak az ezred múltját, a volt huszárlaktanyát mutatja be, hanem a helyőrség katonatörténelmét is, amely visszanyúlik az 1848-49-es szabadságharc időszakáig.

1595920682
A látogatók ezután statikus bemutatón ismerkedtek meg az ezrednél rendszeresített technikai eszközökkel. Láthatták a különböző hídépítő technikai eszközöket, a víztisztítás és -csomagolás berendezéseit, valamit a szállításhoz szükséges gépjárműveket.

A program második felében a vezérkari tanfolyam hallgatói az alakulat vízi gyakorlóterén megtekintették a hídépítő század átkelési kiképzését. A hídépítés, kompozás és a többi szakfeladat nagy szakértelmet, jól képzett és kellően összeszokott szakállományt igényel.

A katonák gyakorolták a kompok vízen történő mozgatásának részfeladatait, biztonságos rögzítésüket, valamint a vízi forgalmazás végrehajtását. Emellett a PTSZ lánctalpas úszó gépkocsik a vízre hajtás, vízi manőverek és a vízből kihajtás végrehajtásával növelték a gyakorlati jártasságukat.

A vendégek délután megtekintették a városban működő Koszta József Múzeum kiállítását, amelyen megismerhették Szentes város történelmét a honfoglalás idejétől napjainkig.

 
1595920683
 
1595920686

 
 Fotó: A szerző felvételei