Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szomszédok és szövetségesek

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Szakál Szebáld |  2022. december 3. 9:45

A kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere Klaudia Tannerrel, Ausztria védelmi miniszterével december 2-án, pénteken, Bécsben.

2022.12.01_Miniszteri_krems

Klaudia Tanner, Ausztria védelmi minisztere Kremsben fogadta a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) és a nyugat-balkáni államok minisztereit december 1-jén és 2-án. Az Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Horvátország, Montenegró, Észak-Macedónia, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, a Cseh Köztársaság és Magyarország tizenkét miniszterével folytatott munkamegbeszélés során Tanner hangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkánon helyre kell állítani és fokozni kell a stabilitást. A konferencia további témái az ukrajnai háború, a regionális együttműködés előmozdítása és végül az elnökség átadása Csehországnak voltak.

„Az idei elnökség különleges kihívás elé állította Ausztriát az Ukrajnával szembeni orosz agressziós háború aspektusából. Egyértelmű, hogy ez a háború megrázta Európát és mindannyiunkat. Mindazonáltal nem szabad elhallgatnunk azt, ami Ausztria kapujában történik! A célunk tehát az volt, hogy a beszédtől a cselekvésig eljussunk. Továbbra is biztosítanunk kell a nyugat-balkáni régió ellenálló képességét és fejlődését, és továbbra is elkötelezettnek kell maradnunk a nyugat-balkáni kezdeményezésünk mellett" - mondta a védelmi miniszter.

A CEDC 2022-es elnökségének keretében Ausztria célul tűzte ki a védelmi együttműködés operacionalizálását közösen végrehajtott projektek révén. Az egyik ilyen projekt a Nyugat-balkáni Védelmi Főiskola, amelyre idén készült egy javaslat, amelyet az Európai Unió már pozitívan fogadott. A jövőben a CEDC láthatóságát általánosságban javítani kell. A fő hangsúly ebben a Nyugat-Balkán megerősítése és integrációja. Jövőre a Cseh Köztársaság veszi át az elnökséget, és így javaslatot tehet a jövőbeli együttműködésre. Javaslatok azonban továbbra is érkezhetnek valamennyi partnerországból.

A CEDC 2010-ben alakult biztonság- és védelempolitikai platform, amelyet Ausztria, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia és Horvátország alkot (Lengyelország megfigyelőként vesz részt). Az együttműködés a földrajzi elhelyezkedésből adódó kulturális, történelmi és gazdasági kapcsolatokon alapul. A CEDC keretében a biztonság- és védelempolitikai menetrend kialakításáért az adott elnökséget ellátó ország felelős. A CEDC jelenlegi elnöksége 2023-ban a Cseh Köztársaságra száll át.

„Két oldalról is biztosítanunk kell hazánk és a magyar emberek biztonságát!” - fogalmazott ausztriai látogatása során a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: már Brüsszelben is elismerik, hogy a nyugat-balkáni útvonalon érkezik a legtöbb illegális migráns. Ezért is fontos a Közép-Európai Védelmi Együttműködés.

„Védelmi minisztertársaimmal nyilatkozatot írtunk alá, amiben megerősítettük elkötelezettségünket a nyugat-balkáni államokkal történő együttműködés kapcsán az illegális migráció megfékezésére” – olvasható a honvédelmi miniszter Facebook-oldalán.

2022.12.01_Miniszteri_krems 2
Forrás: www.ots.at
Kapcsolódó cikkek