Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tájékozódás és tapasztalatszerzés

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 26. 8:36

A felkészülést szolgálta az a látogatás, amelyen Somogyi János alezredes, az MH Magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 12. váltásának leendő parancsnoka – a fontos beosztásba tervezett munkatársaival együtt – tartózkodott az afganisztáni Camp Pannonia katonai táborban.

A látogatásnak kettős célja volt; egyrészt a tájékozódás az afganisztáni műveleti területen Baghlan tartomány – azon belül Pol-e Khumri város – biztonsági helyzetéről, másrészt a tapasztalatok összegyűjtése. Több mint egy hét alatt alaposan megismerték a PRT munkáját, hétköznapjait. Dr. Ruszin Romulusz ezredes, a PRT parancsnoka ismertette a jelenleg kialakult helyzetet, illetve az itt állomásozó Afgán Nemzeti Haderő zászlóaljának tevékenységét, az ISAF RC North parancsnokság támogatását a műveletekben.

A látogatás lehetőséget teremtett a helyi afgán kormányzati és nem kormányzati szervezetekkel történő találkozásra is. A PRT ebben az időszakban a Baghlan tartományban végrehajtott katonai műveletek értékelését végezte és az következő hadművelet tervezésének volt a házigazdája. A látogatás jó alkalom volt arra, hogy a következő váltás parancsnoka részt vegyen a többoldalú tárgyaláson: találkozzon az Afgán Nemzeti Haderő, az Afgán Rendőrség magas rangú vezetőivel, valamint a tartományban szolgáló német és amerikai csapatok parancsnokaival is. Ezen jelen volt Monshi Majid, Baghlan tartományi kormányzója is.

Ebben az időszakban érkezett a MH Nemzeti Támogató Elem (HM NTE) következő váltásának „parancsnoki szemrevételező csoportja" is, Fürst Tamás ezredes vezetésével. Dr. Ruszin Romulusz ezredes, az MH PRT parancsnoka tájékoztatást adott a PRT feladatáról és a tartományban folyó projektek helyzetéről. A megbeszélésen szót ejtettek az NTE és PRT közös feladatrendszeréről és az esetleges változásairól.

 (Szöveg és fotó: MH PRT-11. szóvivő)