Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tájékoztatás

2017. július 7. 12:39

Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere a 76/2016. (XII.29.) HM utasításban elrendelte a katonai rehabilitációs eljárásnak az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán történő újbóli megnyitását.

Az utasítás hatálya a Magyar Néphadsereg irányítása és felügyelete alatt álló szervezetek azon egykori tagjainak erkölcsi és katonai rehabilitációjával kapcsolatos eljárásra terjed ki, akiket az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiben való szerepükért a bíróság bizonyíthatóan politikai okok miatt ítélt el, feltéve, hogy az ítéletet semmissé nyilvánították. Valamint kiterjed azokra is, akiket közbiztonsági őrizetben, vagy más módon fogva tartottak, fegyelmi eljárás keretében felelősségre vontak, a honvédség állományából eltávolítottak, vagy a felülvizsgálatok során tartalékos rendfokozatuktól megfosztottak.

Nem vizsgálható a rendfokozattól történő megfosztása annak, akit elítéltek, de az ítélet semmissé nyilvánítása nem történt meg, valamint, akit 1963. április 04-e után fegyelmi okból, vagy méltatlanság címén, államigazgatási úton bocsátottak el a szolgálatból.

A katonai rendfokozati rehabilitációra vonatkozó döntést felülvizsgálati eljárás előzi meg. A felülvizsgálati eljárás a honvédelmi miniszternek címzett kérelemmel és a bizonyító erejű dokumentumok másolatának megküldésével kezdeményezhető. A felülvizsgálati eljárást kezdeményezheti az érintett, az érintett személy hozzátartozója, vagy civil szervezet.

Az eljárásra igény 2017. december 31-ig nyújtható be.

Postacím:
Honvédelmi Minisztérium
Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály
1055 Budapest
Balaton u. 7-11.

E-mail: [email protected]