Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tajvan Apache helikoptereket vásárol

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. június 17. 14:11

Az Egyesült Államok hadserege (US Army) bejelentette, hogy Tajvan lesz az AH-64D Apache Block III első vásárlója, miután a szerződést június 10-én aláírták. Az üzlet lehetősége először 2008 októberében merült fel, a Védelmi Együttműködési Hivatal ekkor tájékoztatta a Kongresszust a helikopterek lehetséges eladásáról.

A hivatalos források 30 gépről szólnak, melyek értéke 2,5 milliárd dollár körül van. A Block III a típus legfejlettebb példánya, beszerzésük hatalmas előrelépést jelent Tajvan hadserege számára. A gép új avionikával, jobb repülési paraméterekkel rendelkezik, illetve hatékonyabb együttműködésre képes a földi egységekkel és a pilóta nélküli felderítőgépekkel.

A tajvani gépek a típus első szériapéldányai lesznek, melyekből első körben csak ezt a néhány darabot építik meg. Idén októberben kezdik meg a gyártást az arizonai Mesa-ban, ezután várhatóan 2012-2013-ban szállítják le őket. 

David Koopersmith a Boeing helikopterekért felelős alelnöke elmondta, hogy cégük dolgozik azon, hogy a US Army számára októberben átadhassa az első három Block III-asra átépített helikoptert.

Az amerikai hadsereg 690 Block III-ast rendelt, de várhatóan a mennyiséget tovább bővítik 96 darabbal. Koopersmith elárulta, hogy miután a jelenlegi Block II-es gyártósort is átépítik Block III-asra Mesa-ban, azután a cég várhatóan havi 7-8 gép legyártását tudja majd vállalni, mivel a típusra további megrendeléseket várnak a közel-keleti térségből. 2010 októberében ugyanis a Védelmi Együttműködési Hivatal bejelentett egy lehetséges 36 darabos megrendelést Szaúd-Arábia részéről az AH-64D Block III Apache típusra.