Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tajvan UH-60 katonai szállítóhelikoptereket vásárol

Szöveg: JETfly |  2009. december 15. 14:01

Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok helikoptereket ad el Tajvan számára, a tervek szerint még ez év végén. A forgószárnyasok katonai szállító és mentési feladatokat fognak ellátni. A washingtoni döntés azt követően született, hogy a Morakot tájfun ez év augusztusában óriási pusztításokat végzett Tajvanon, és egy korosodó helikopter is szerencsétlenül járt.

Tajvani tisztviselők arról számoltak be az Egyesült Államok illetékeseinek, hogy a légikatasztrófa, amely három mentési szakember halálát okozta, elkerülhető lett volna, ha a tajvaniak rendelkeznének újabb és nagyobb forgószárnyasokkal. Tajvan reméli, hogy a 60 db UH-60-as helikopterek beszerzésével megoldódik az idős UH-1H helikopter gépparkjának problémája a katonai szállítás és a mentési feladatok végrehajtása terén.

Kína már húsz évvel ezelőtt beszerezte a szállítóhelikoptereit, így őket kevésbé érinti érzékenyen az üzlet véghezvitele, éppen ezért nem gördít semmilyen akadályt az elé, hogy a szerződés még idén létrejöjjön.

Peking ellenez bármilyen katonai üzletkötést, amely Tajvant érinti és Kína mindig is saját felségterületként tekintett a szigetországra, amit állítólag adott esetben akár erőszakkal is kész lett volna bizonyítani. A két fél feszült viszonya 1949-ig vezethető vissza, amikor a kínai polgárháború eredményeként Tajvan elszakadt az anyaországtól és Kína a mai napig is Tajvan visszacsatolását szorgalmazza.Washington továbbra is a független sziget vezető katonai beszállítója marad, még az 1979-ben Kínával létesített diplomáciai kapcsolatok ellenére is.