Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogatnák a fogolycserét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 17. 11:57

Az izraeliek több mint kétharmada támogatja azt az elképzelést, hogy mintegy száz palesztin foglyot szabadon engednek a – közel ezer napja a Hamász palesztin iszlamista szervezet fogságában lévő – izraeli katonáért, Gilád Salitért cserébe.

A Jediót Ahronót című, nagy példányszámú izraeli napilap felmérése még azelőtt készült, hogy hétfő este bejelentették: holtpontra jutottak Izrael és a Hamász egyiptomi közvetítéssel folyó fogolycsere-tárgyalásai.

Arra a kérdésre, hogy “támogatja-e vagy ellenzi több száz terrorista gyilkos szabadon bocsátását és egy részük kiutasítását a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területeken kívülre", a megkérdezettek 69 százaléka válaszolt igennel, míg 22 százalék elutasította a felvetést.

Ehud Olmert leköszönő izraeli kormányfő hétfő esti közleményében azzal vádolta az iszlamista szervezetet, hogy “keményített" álláspontján, és “szélsőséges követeléseket" terjesztett elő Kairóban. A Hamásszal a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat vezetője, Juval Diszkin és tanácsadója, Ofer Dekel folytatott közvetett tárgyalásokat.