Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt egy ausztrál katona Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 17. 11:20

Egy ausztrál katona és kilenc tálib lázadó vesztette életét a legutóbbi harcokban Afganisztán déli részén – közölték kedden hivatalos források.

Az ausztrál katona hétfőn esett el Uruzgán tartományban tálib lázadókkal vívott heves tűzharcban. Egységére, egy ausztrál-afgán közös őrjáratra húsz fegyveres nyitott tüzet. A katona a NATO-irányítású erőkben szolgált. A mostani áldozattal együtt az ausztrál haderő kilenc katonáját vesztette el Afganisztánban.

Az újabb emberveszteség nem változtat Ausztrália elkötelezettségén, hogy hozzájáruljon a stabilitás megteremtéséhez a közép-ázsiai országban – közölte a halálhír bejelentése után Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök.

Ausztrália mintegy 1000 katonát állomásoztat Afganisztánban, ez az észak-atlanti szövetségen kívüli legnagyobb alakulat.

A kilenc tálib fegyveressel az utóbbi néhány órában végeztek az afgán és a nemzetközi biztonsági erők a déli országrészben.

Hét lázadó Kandahár tartományban vesztette életét, amikor koalíciós csapatok és afgán katonák megrohamoztak egy pokolgépgyárat. Három tálib fegyveres fogságba esett, a robbanóanyagokat megsemmisítették. A rajtaütésben egy afgán nő is megsebesült, állapota nem életveszélyes – közölte az amerikai hadsereg.

Kandahár volt a tálib mozgalom bölcsője, és napjainkban az iszlamista lázadók egyik fellegvára.

Két másik felkelő haláláról a kabuli belügyminisztérium számolt be. A szűkszavú közlemény szerint a lázadókat egy hivatali épület elleni támadásban ölték meg Nimrúz tartományban.