Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tavasszal várhatóan nem lesz nagyobb árvíz

Szöveg: Szűcs László |  2012. március 17. 6:10

A vízügyes szakemberek és a meteorológusok előrejelzése szerint a fokozatos felmelegedés miatt lassú olvadás várható, ezért tavasszal minimális az esélye egy nagyobb árvíznek. A Magyar Honvédség ennek ellenére felkészült az esetleges katasztrófa- és árvízvédelmi feladatokra.

Bár a Duna és a Tisza vízgyűjtő területén szinte rekordmennyiségű hó hullott le a tél második felében, idén tavasszal nem várható nagyobb árvíz a magyarországi folyókon. Legalábbis ezt valószínűsítik a vízügyes szakemberek és a meteorológusok, akik szerint a fokozatos felmelegedés miatt lassú olvadás várható az elkövetkező hetekben.

1595932837
„Kicsi a különbség a nappali és az éjszakai hőmérsékletek között az Alpokban és a Kárpátokban, így lassan olvad a télen lehullott hó. Szerencsére ez a helyzet nem kedvez egy árvíz kialakulásának" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Borsos József mérnök ezredes.

Az MH Vezetési és Doktrinális Központ Központi Ügyeleti és Katasztrófa-elhárítási Osztályának vezetője hozzátette: különösen a Kárpátokban található hatalmas mennyiségű hó, ezért gyors olvadás esetén a Tisza vízgyűjtő területét veszélyeztetheti egy nagyobb árvíz. A szakemberek azonban bíznak benne, hogy továbbra sem lesz hirtelen felmelegedés.

Az előrejelzések ellenére a Magyar Honvédség felkészült az esetleges árvízvédelmi feladatokra – emelte ki Borsos ezredes, akitől megtudtuk: több mint 1700 katonát jelöltek ki arra, hogy a katasztrófaveszély kihirdetése után, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság kijelölt erőivel együtt közre tudjanak működni az árvízvédelmi feladatokban.

Több mint százhúsz technikai eszközt is felkészítettek az esetleges árvízvédelmi feladatokra – hangsúlyozta az osztályvezető –, ezek között megtalálhatók személy- és tehergépkocsik, szállító- és műszaki eszközök, speciális lánctalpas járművek, valamint az önellátást biztosító tábori ellátócsoportok járművei és természetesen a helikopterek. Mindezek mellett megtörtént az úgynevezett bázislaktanyák kijelölése is, ahol egy esetleges árvíz esetén összevonnák a védekezésbe bevont erőket.

Egyébként a mostani felkészülésbe már beépítették a két esztendővel ezelőtti, észak-magyarországi árvíz során szerzett tapasztalatokat is, amelyek egyik legfontosabb eleme a védekezésben közreműködő szervek szoros együttműködése – tette hozzá Borsos József mérnök ezredes.

1595932837

 Fotó: Archív