Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távirányítású gépfegyver az amerikai hadihajókon

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 24. 9:10

Az amerikai haditengerészet (U.S. Navy) több száz izraeli gyártású, távirányítású gépfegyvert (12,7 mm) vásárol, melyek segítségével a hajók eredményesebben védekezhetnek a kisebb – például öngyilkos merénylők vezette – csónakok ellen.

A Mini-Typhoon névre keresztelt, megközelítőleg 170 kilogrammos fegyverrendszer, a hagyományos gépfegyverekhez hasonlóan a fedélzet különböző pontjaira helyezhető, így hatékony, körkörös védelmet biztosít.

A Mini-Typhoont nappali és éjjellátó kamerákkal, valamint stabilizátorral is felszerelték. A fegyver kezelőjét automata célmegjelölő is segíti, mellyel könnyedén képes az akár két kilométerre lévő kisebb csónakok megsemmisítésére is.

A távirányítású gépfegyver – melynek üzemeltetése könnyen megoldható – felválthatja a hadihajókon a hagyományos vezérlésű gépfegyvereket. A videojátékokon nevelkedett kezelőszemélyzet a tapasztalatok szerint könnyen kiképezhető a fegyver működtetésére. Izrael már évek óta használja a Mini-Typhoont, amit már a Protector USV (Unmanned Surface Vessel) ember nélküli hajókon is bevetettek.