Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Raptorok fogták el a Medvéket

Szöveg: JETfly |  2009. május 24. 9:15

2009. május 21-én két, ötödik generációs F-22 Raptor típusú repülőgépet emelt a levegőbe az amerikai légierő az Alaszkában található Elmendorf légibázisról, amelyek feladata a légtérbe berepülő orosz Tu-95 Bear (Medve) típusú stratégiai bombázó repülőgépek elfogása volt. A hírt az orosz légierő parancsnoksága is megerősítette.

A Tu-95MS típusú stratégiai bombázók légi őrjáratozási feladatot hajtottak végre az Északi-Jeges-tenger semleges vizei felett, az Aleut-szigetek körzetében. A két orosz repülőgép személyzete kiképzési feladatot hajtott végre.

A két Tu-95MS típusú bombázó repülőgép repülési időtartama meghaladta a 15 órát, és a feladat végrehajtása közben légi utántöltést is végrehajtottak Il-78 típusú tankergépekből. Az alezredes szerint a légi utántöltési feladat az egyik legfontosabb művelet volt a feladatvégrehajtás során.

Az orosz stratégiai légierő az utóbbi időben rendszeresen végrehajt kiképzési céllal őrjáratozási feladatokat, semleges területek felett. Mint azt a közleményben kiemelték, a feladatok során nem sértik meg más országok határait, annak ellenére a bombázók elfogására NATO-országok gyakran emelik levegőbe vadászrepülőgépeiket.