Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Téli álcában a hajdúhadházi gyakorlótéren

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. február 10. 13:38

Az év első hónapjaiban, a kemény mínuszok ellenére az MH 5. Bocskai István Lövészdandár számos alegysége a gyakorlótéren tevékenykedik. A hajdúhadházi kiképzőbázison az 1. lövészzászlóalj hajt végre egy blokkosított kiképzést, ami egyben felkészülés az őszi NATO CREVAL ellenőrzésre.

A századok rotációban végzik a kiképzést: nyolc napig a kiképzőbázison, ezt követően pedig a békehelyőrségben teljesítik a feléjük támasztott követelményeket. Amíg az állomány egyik része a gyakorlótéren van, a többi katona elméleti oktatáson vesz részt és szolgálati blokkot ad. Jelenleg az 1. lövészzászlóalj 3. százada végzi a harcjármű toronylövész felkészítést, mely során a dandár valamennyi toronylövészének szakalapkiképzése is az alegység feladata.

A hét folyamán kitelepül

1595896819
a 2. század és a harctámogató műszaki század is.
A gyakorlás alatt a lövész századok együttműködnek a felderítő zászlóalj egy szakaszával, akik szükséges modulelemként csatlakoznak a kiképzéshez. A híradó század is kiveszi a részét a munkából, ezen a héten híradó rendszergyakorlást hajt végre, amely során a zászlóaljnál rendszeresített új és régi híradóeszközök kezelésének elsajátítását gyakorolja az állomány. Emellett a telephelyen és technikai kiszolgáló állomáson folyamatosan zajlik a technikai eszközök, járművek felkészítése.

A zászlóalj törzse az elmúlt hetekben a „Bocskai Fokos 2010" számítógéppel támogatott törzsgyakorlásra készült fel. Ez a feladat készítette elő és alapozta meg a dandártörzs jövő heti számítógéppel támogatott gyakorlását, ami a Bakony Harckiképző Központ Szimulációs Központjában valósul meg.
Az őszi megmérettetés előtt azonban számos lehetőség lesz a további felkészülésre, többek között áprilisban a raj és szakasz éles lőgyakorlatokat hajtanak végre Táborfalván.

Fotó: Csehiné Sárkány Beáta szkv.