Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrortámadások Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 21. 10:21

Fegyveresekkel vívott tűzharcban meghalt három rendőr az afganisztáni Kandahárban, míg Mazari-Sarifban kerékpárra szerelt pokolgép robbanása megölt négy embert – közölték a hatóságok július 20-án, szerdán. Az ország déli részén fekvő Kandahárban, a tálibok egykori fellegvárában a rendőrség arról szerzett tudomást, hogy az 1. számú körzet egyik házában terroristák tartózkodnak. Az épületet megostromolták, és megadásra szólították az ott lévő fegyvereseket, akik azonban ellenálltak.

A kibontakozott lövöldözésben meghalt három rendőr, köztük a körzeti rendőrfőnök – mondta Sziddik Sziddiki belügyi szóvivő. Hozzátette, hogy a harcoknak véget vetettek, a területet megtisztították. Az épületben pokolgépeket, robbanószereket és lőszereket találtak. A harcban nyolc ember – hat rendőr és két civil – megsebesült.

A kandahári rendőrfőnök helyettese csupán azt erősítette meg, hogy az akció célja két tálib őrizetbe vétele volt. Szemtanúk elmondták, hogy területet az előző este vonták ostromgyűrűbe az afgán rendőrök és a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) katonái.

Az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban egy kerékpárra szerelt pokolgép robbanásában meghalt négy ember, 11 pedig megsebesült. A rendőrség szerint egy öngyilkos merénylőről lehetett szó, akinek a kerékpárjára szerelt robbanószerkezet idő előtt lépett működésbe.

Mazari-Sarif egyike annak a hét övezetnek, amelyik elsőként kerül az ISAF-tól az afgán erők ellenőrzése alá a 2014-ig tartó folyamat során.

A nemzetközi erők az első terület felügyeletét, a közép-afganisztáni Bámiján tartományét július 17-én adták át, amit kedden a keleti Lagmán tartomány központja, Mehtarlám követett.

David Petraeus amerikai tábornok, az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők eddigi parancsnoka az ARD német televízióban nyilatkozva úgy vélte, „nincs garancia" arra, hogy 2014 végéig befejeződik ezeknek az erőknek a küldetése. Mint fogalmazott, „nehéz lesz, de lehetséges", hogy a külföldi csapatok a következő három év folyamán átadják a biztonsági feladatokat az afgán erőknek.

CímkékAfganisztán