Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a 8. Környezet és Természetvédelmi Tábor Zalaváron

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. július 21. 11:25

Július 15-én, pénteken ért véget az az egy hétig tartó tábor, amelyet nyolcadik alkalommal rendezett meg a HM Katolikus Tábori Püspökség a Kis-Balaton melletti Zalaváron.

A hétnapos környezet- és természetvédelmi táborban a táborozók nagy többsége már ismerősként vett részt a különböző programokon, hiszen sokan harmadszor-negyedszer, de volt, aki már ötödik, hatodik alkalommal jött el Zalavárra. A tábori élet hagyományos, játékos sport- és ügyességi vetélkedőit, a versmondó és népdalversenyt, az elsősegély-tanfolyam programjait kirándulások gazdagították: ebben az évben Taszár, Kaposvár, Zánka, Lovászi és Zalaegerszeg egyes látnivalóival és nevezetességeivel is megismerkedhettek a gyerekek.

1595922109
Július 11-én, hétfőn Zánkára kirándultak a gyerekek, ahol először a Haditechnikai Parkot keresték fel, majd a biztonsági rendszabályok ismertetése után a kalandparkban próbálhatták ki ügyességüket és rátermettségüket. A nap folyamán balatoni hajózás és strandolás is szerepelt még a programban.

Kedden Taszárra indultak a táborozók, ahol a volt katonai bázist és a Repülő Múzeumot látogatták meg, majd az MH 64.  Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél, Kaposváron ebédeltek.  Délután egy rövid strandolás is szerepelt a programban, azért csak néhány órás, mert a táborlakóknak időben vissza kellett érniük Zalavárra, az este 10 órakor kezdődő éjszakai túrára.

Szerda délelőtt a fiatalok hulladékgyűjtésen vettek részt a Zala folyó balatoni torkolatának közelében. Ezen a napon látogatta meg a tábort Molnár Zsolt alezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka, aki nemcsak a táborozókhoz, hanem a táborban szolgálati személyként tevékenykedő honvédtiszt-jelöltekhez is érkezett.

Csütörtökön Lovásziba utaztak a gyerekek, ahol az Olajbányász Vadásztársaság székhelyén íjászbemutatót tartott számukra a Négy Kos Íjász és Hagyományőrző Egyesület. A táborlakókat ekkor látogatta meg dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, és Bíró László katolikus tábori püspök.

1595922109
A gyerekeket és a vendégeket Náday Gyula, a vadásztársaság elnöke fogadta.

A látogatás során a parlamenti államtitkár köszöntötte a táborlakókat: felhívta a figyelmüket arra, hogy 2011 a családok éve, így a katonacsaládok éve is. Simicskó István kiemelte: a gyermektábor kiváló kezdeményezés, amit az is bizonyít, hogy a résztvevők közül sokan évről-évre visszatérő vendégek. Ők is, és szüleik is tudják, hogy a tábor értékekre nevel, gazdagítja a résztvevők életét, erősítve ezzel a családot.

A tábor utolsó előtti napjának délutánján látogatta meg a fiatalokat  dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, akinek személyében első alkalommal járt ilyen magas beosztású katona Zalaváron. Benkő vezérezredest Berta Tibor ezredes általános helynök és Takács Tamás alezredes fogadta, majd bemutatták a tábort, az elhelyezési körülményeket és ismertették a programokat.

Ezután a csoportok felkészültek az általuk készített terepasztalok bemutatására, amelyeket lehetőleg minél több természetes anyagból kellett elkészíteniük. Benkő vezérezredes részt vett a zsűrizésben és elismeréssel szólt a gyerekek munkáiról.