Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Testőrök védik az elnökjelölteket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 28. 7:52

Az afgán kormány rendőri védelemben fogja részesíti az augusztus 20-án tartandó elnökválasztáson induló jelölteket az országban uralkodó feszült biztonsági helyzet miatt. A hivatalos jelöltek védelmére 20-20 testőrt rendelnek ki, miután június 12-én eldől, hogy a 44 lehetséges pályázó közül ki indulhat ténylegesen az elnökségért.

Az afgán belügyi tárca közleményben jelentette be, hogy tálibok megölték a délkelet-afganisztáni Paktika tartomány egyik körzeti kormányzóját és annak három fiát. Mohammad Nader fiaival együtt egy autóban utazott kedden Omna körzetben, amikor a lázadók tüzet nyitottak rájuk. A kormányzó negyedik fia súlyosan megsebesült a támadásban. A szomszédos Paktia tartományban a tálibok megtámadták a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egyik ellenőrzőpontját szerdán. A katonák helikopterek támogatásával visszaverték a támadást, és az ötórás tűzharcban 15 lázadóval végeztek.

Az amerikai irányítás alatt álló koalíciós erők arról számoltak be szerdán, hogy tévedésből ismét lelőttek egy polgári személyt a keleti Hoszt tartományban. A katonák öngyilkos merénylőnek hitték a férfit, aki a figyelmeztetés ellenére nem állt meg egy útelzárásnál.