Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama átszervezi a nemzetbiztonságiakat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 28. 7:58

Barack Obama amerikai elnök kibővíti a Fehér Ház nemzetbiztonsági hivatalát, amely átveszi a belbiztonsági hivatal feladatait és állományát a biztonságpolitikai döntések egységesítése és felgyorsítása jegyében. Az új, kibővített nemzetbiztonsági hivatal 240 fős személyzete közvetlenül az elnöki nemzetbiztonsági tanácsadójának, James Jonesnak tartozik majd elszámolással.

A Fehér Ház nem szünteti meg a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után George Bush elnök által létrehozott belbiztonsági hivatalt, amelynek kormányzati döntéselőkészítő szerepe lesz. Új irodákat létesítenek viszont az internetes biztonság, az esetleg tömegpusztító fegyverekhez jutó terroristák, valamint az úgynevezett rugalmasság témakörében. Utóbbinak a tömegpusztító fegyverrel elkövetett támadásra, járványra vagy természeti katasztrófára való felkészítés, illetve válaszadás összehangolása lesz a feladata.

A 21. század kihívásai egyre kevésbé hagyományosak és mind inkább nemzetek felettiek, ezért olyan választ igényelnek, amelyek hatékonyan egyesítik az amerikai hatalom minden oldalát – olvasható Obama nyilatkozatában.

James Jones nyugalmazott tengerészgyalogos tábornok rámutatott: nem célszerű a terrorizmusellenes politikát a belbiztonság témakörébe sorolni, amikor a terrorizmus nem ismer országhatárokat. Úgy fogalmazott, a biztonság terén nem lesz ezentúl jobb kéz és bal kéz, megszűnik a belbiztonsági, illetve nemzetbiztonsági szakértői gárda közötti eddigi mesterséges választóvonal.

Leszögezte, az átalakítás az a szemléletet tükrözi, hogy a nemzetbiztonságnak nincsen elkülöníthető külföldi és belföldi összetevője. Hozzátette, természetesnek tartja, hogy a nemzetbiztonsági tanácsnak energiaügyekkel és a kiberbiztonsággal foglalkoznia kell.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa hagyományosan a külügy- és a védelmi minisztérium hatáskörébe tartozó kérdésekkel foglalkozott, de Jones, amikor januárban csatlakozott az Obama-kormányhoz, világossá tette, a nemzetbiztonságot ennél sokkal szélesebben kell értelmezni.

Obama a hat hét alatt végrehajtandó átszervezés keretében egy olyan új igazgatóságot is létrehoz, amelynek a más országokkal való biztonságpolitikai kommunikáció, valamint a biztonsági célokat segítő diplomáciai, segélyezési, környezetvédelmi és energiapolitikai döntések összehangolása lesz a feladata.