Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz évvel a háború után is nélkülöznek

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. március 4. 6:17

Ugyan már márciust írunk, de Koszovóban a hőmérséklet egyelőre inkább télies, mint tavaszias, ráadásul a közelmúltban súlyos áradások is sújtották a térséget. A helyieknek ezért is jelent komoly segítséget az az akció, melyet az MH KFOR Kontingens CIMIC-csoportja hajtott végre március első napjaiban.

A háború után tíz évvel is nélkülözni kényszerülnek az emberek, ezért a helyieknek juttatott minden segítség azt a célt szolgálja, hogy Koszovó lakossága, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül emberibb körülmények közt élhessen.

A Vrancsik György százados által vezetett CIMIC-csoport március 2-án, Djakovica városában csaknem 12 ezer euró értékben vegyes tüzelésű és elektromos kályhákat, takarókat, ruházatot, cipőt és tartós élelmiszerekből összeállított csomagot juttatott a helyi önkormányzat közreműködésével a rászorulóknak. Az anyagok két forrásból származtak, egyrészt az MH KFOR Kontingens CIMIC-költségvetéséből, másrészt a Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat adományozta saját készleteiből.

1595898008
A március 2-i rendezvényen megjelent Cseklán István őrnagy, a magyar kontingens parancsnoka is, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar katonák a felelősségi területek átalakítását követően először hajtottak végre ilyen jellegű feladatot a városban, de biztosan nem utoljára. A térségben a közelmúltban bekövetkezett súlyos áradásokat követően, a jelenlegi helyzetben legfontosabb eszközöket és anyagokat biztosította a magyar kontingens. Az adományokat a város nevében annak helyettes vezetője vette át, aki a lakosság nevében megköszönte azokat.

A beszédeket követően a parancsnok jelképesen átadta a felajánlást a város alpolgármesterének, hogy azokat a helyi vezetés a saját maga által összeállított lista alapján a leginkább rászorulóknak eljuttassa.

1595898008