Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több száz katona segítette az egészségügyi dolgozók munkáját

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: archív felvételek |  2022. március 5. 7:02

A Magyar Honvédség számára kiemelten fontos a magyar állampolgárok biztonsága, ezért a járványhelyzet során katonáink folyamatosan részt vettek a koronavírus elleni védekezésben, többek között az egészségügyi intézmények munkájának támogatásában, az ott dolgozók tehermentesítésében.

kórház (3)

A járvány harmadik hulláma alatt mintegy 1100-an teljesítettek szolgálatot több mint 90 egészségügyi intézményben. Részt vettek logisztikai feladatokban, segédkeztek az érkező betegek testhőmérséklet-mérésében, a betegirányítási, betegkísérési és útbaigazítási, valamint adminisztrációs és szállítási feladatokban, ezzel is csökkentve az egészségügyi dolgozók leterheltségét. A járványügyi helyzet javulása lehetővé tette, hogy 2021 júniusában az egészségügyben ideiglenesen szolgálatot ellátó katonák visszatérjenek eredeti szolgálati helyeikre.

A koronavírus negyedik hullámának felfutása miatt 2021 őszén viszont újra indokolttá vált, hogy ismételten nyújtsanak segítséget az egészségügyi intézményekben. Az ötödik hullám kezdetétől - a járványügyi helyzet súlyosbodásával párhuzamosan - folyamatosan tovább nőtt a kórházakban szolgálatot ellátó katonák száma. Jelenleg 87 intézményben, több mint 330 fő teljesít szolgálatot.

kórház (2)

A járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, ezért a kormány döntésének értelmében megszűnik a járványügyi korlátozások döntő többsége. A fertőzöttségi adatok is javulnak, ami lehetővé teszi, hogy az egészségügyet jelenleg is támogató katonák, a továbbiakban az eredeti szolgálati kötelességüknek tegyenek eleget. Ezért 2022. március 9-től már más jellegű, elsősorban az orosz-ukrán háborúból adódó feladatokban számíthatnak helytállásukra.

Megnyugtató, mint a példa is mutatja: katonáink felkészültek, a magyar emberek mindig, minden körülmények között számíthatnak rájuk, mint ahogy mi is számítunk rájuk, és köszönjük áldozatos munkájukat.

kórház (1)