Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több tucatnyi katona halt meg Afganisztánban egy helikopter lezuhanásakor

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 7. 14:20

Lezuhant egy NATO-helikopter augusztus 6-án, szombatra virradó éjjel Vardak tartományban, s ennek következtében harmincegy amerikai és hét afgán katona vesztette életét – közölte az afgán elnök hivatala. Az afganisztáni háború eddigi történetében az amerikaiak valószínűleg ezen a napon veszítették el a legtöbb emberüket.

A nemzetközi koalíciós erők az afgán hadsereggel közösen hadműveletet hajtottak végre a tálibok ellen Szajdabád körzetben, és egy meg nem nevezett washingtoni tisztségviselő szerint ennek során a tálibok valószínűleg eltalálták a helikoptert. Egy brüsszeli NATO-forrás pedig egy kabuli afgán tisztségviselőre hivatkozva azt mondta, hogy a jármű Chinook típusú volt.

A tálibok közölték, hogy ők semmisítették meg a helikoptert rakétagránáttal. Embereik összegyűltek egy házban, és a helikopter egy olyan támadásban vett részt, amelynek célpontja ez a ház volt. A helikopter roncsai és a katonák maradványai szétszóródtak a környéken. A NATO-erőkkel való összecsapásukban nyolc embert ők is elveszítettek – tette hozzá egyik szóvivőjük.

A NATO megerősítette egy helikopterének lezuhanását, azt, hogy ez hadművelet közben történt, hogy közben volt ellenséges harci tevékenység a területen, valamint, hogy a gép roncsának elszállítása folyamatban van, de semmi egyebet nem közölt, így áldozatról sem szólt.

Afganisztán keleti részén a domborzati viszonyok nagyon veszélyesek a katonai légi járművek számára. E gépek gyakran kényszerülnek arra, hogy a szűk völgyekben lavírozzanak. A lassan mozgó nagy szállítójárművek – mint amilyen a CH-47 Chinook helikopter is – különösen sebezhetők, könnyű célpontok a meredek hegyoldalakban elrejtőző, rakétagránáttal felszerelt lázadóknak, akik ezeken a helyeken gyakran vízszintesen tudnak célozni rájuk.

Hamid Karzai afgán elnök részvétét nyilvánította Barack Obama amerikai elnöknek a katonák halála miatt. Obama az elnökök Camp David-i nyaralójában értesült a 31 amerikai és hét afgán katona elvesztéséről. Közleményt adott ki, amelyben kifejezte gyászát a katonák halála miatt, és azt írta: az ilyen esetek mindig eszébe juttatják, hogy az amerikai hadsereg és a családok „rendkívüli áldozatot" hoznak a háborúban.

Az afganisztáni nemzetközi erőknek és az afgán hadseregnek az idén már legalább 17 légi járműve zuhant le. Ezeknek az eseteknek a zöme a pilóta vagy a gép hibájából vagy rossz időjárási körülmények miatt következett be.