Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tömegpusztító terrortámadást tervez Amerikában az al-Kaida?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 27. 6:42

Az al-Kaida terrorhálózat továbbra is célpontjának tekinti az Egyesült Államokat, nem tett le arról, hogy tömegpusztító fegyvert vessen be Amerika ellen – állapította meg a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt szakértőjének friss tanulmánya, amelyet a The Washington Post napilap ismertetett kedden.

Az al-Kaida nem adta fel azokat a korábbi terveit, hogy vegyi, biológiai, esetleg nukleáris fegyvert használjon Amerika ellen – olvasható Rolf Mowatt-Larssen egykori hírszerző elemzésében. A szakértő úgy jellemezte az al-Kaida vezetőit, mint elszánt és kitartó harcosokat, akik akár évekig várnak, hogy jelentős áldozatokat okozó fegyver birtokába jussanak.

A volt CIA-elemző számos titkos jelentés ismeretében állítja: az al-Kaida eddig sokkal kiterjedtebb módon igyekezett hozzájutni tömegpusztító fegyverhez, mint általában feltételezték. A terrorszervezet a fegyverek megszerzését célzó törekvés mellett szövetségre lép olyan csoportokkal, amelyek forrásokat, illetve szakértelmet nyújthatnak.

Mowatt-Larssen korábban az al-Kaidával és a tömegpusztító fegyverek felkutatásával foglalkozott a hírszerzésnél. Tanulmányában kifejti: ha az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden és helyettesei végre akartak volna hajtani kisebb támadásokat, akkor ezeket már kétségtelenül megtehették volna. Meggyőződése, hogy az al-Kaida nem csak a levegőbe beszél, amikor tömegpusztító fegyver bevetésével fenyeget, a terrorhálózat stratégiai céljának tekinti az Egyesült Államok és szövetségesei gazdasági tönkretételét.

A washingtoni kongresszus évekkel ezelőtt szakértői csoportot bízott meg annak felmérésére, hogy az Egyesült Államok mennyire felkészült egy tömegpusztító fegyverrel elkövetett támadás kivédésére. A csoport – amely hamarosan közzéteszi új vizsgálati eredményét – első, 2008 decemberi jelentésében az a figyelmeztetés szerepelt, hogy 2013-ig valószínűleg tömegpusztító fegyverrel végrehajtott terrorista támadás éri Amerikát.

Címkékvizsga