Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

10 ezerre csökken a KFOR létszáma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 27. 6:52

E hónap végéig végrehajtják a koszovói NATO-erő (KFOR) csökkentésének első szakaszát, vagyis a létszám a korábbi 13.800-ról 10 ezerre módosul – közölte Tömböl László vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, aki részt vesz a NATO Katonai Bizottságának kedden kezdődött, kétnapos brüsszeli ülésén.

Magyarország egyetért azzal, hogy a koszovói missziót fokozatosan kisebb létszámú, és ebből fakadóan szerepkörében is megváltozó misszióvá alakítsák át, ám e folyamat ütemének a tervezésekor mindig alaposan meg kell vizsgálni a politikai-biztonsági környezet alakulását. “Látunk kockázati tényezőket" – mondta Tömböl László, és hozzátette: azt a lehetőséget is fenn kell tartani, hogy szükség esetén – ha a már végrehajtott létszámcsökkentés után érzékelhetően romlik a biztonsági helyzet, és nem tudják kezelni a problémákat – ismét növeljék a KFOR erejét.

A KFOR-csökkentés eredetileg felvázolt menetrendje értelmében másfél év alatt lépcsőzetesen vinnék le a létszámot 2500 főre. E kisebb létszámú erőnek már nem az operatív biztonságfenntartás, hanem inkább csak az elrettentés lenne a feladata. A tízezres és a 2500-as létszám elérése között lenne valamikor egy második csökkentési fázis, aminek végén 5700-an maradnának a KFOR-ban. Magyarország – közölte a vezérkari főnök – a maga részéről nem tervez radikális csökkentést: a mostani, valamivel háromszáz fő fölötti létszámot 200-250 főre mérsékelhetik majd a folyamat végére.

A NATO Katonai Bizottságának tanácskozásán szerdán lesz szó az afganisztáni NATO vezette műveletről (ISAF), valamint aznap ad tájékoztatást a tagországok vezérkari főnökeinek Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter, a NATO új stratégiai koncepcióját előkészítő szakértői bizottság elnöke. Afganisztánt illetően Tömböl László hangsúlyozta: az országban a fizikai biztonság megteremtésén túl jelentős fejlesztési feladatok is vannak, valamint elő kell segíteni a jobb kormányzás feltételeinek megteremtését. Magyarország – tette hozzá – részt vesz az afgán biztonsági erők felkészítésében, hogy ezek az erők fokozatosan átvehessék a felelősséget saját országukért.