Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdte működését az Aid4Life

Szöveg: Palotás Levente |  2010. január 27. 8:18

Afganisztán újjáépítésében, az ország fejlődésének elősegítésében, az afgán emberek életkörülményeinek javításában nemcsak az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) és a Nemzetközi Biztonsági és Közreműködő Erők (ISAF) többi újjáépítési csoportja vesz részt.

A katonai erők mellett jelen van számos nemzetközi segélyszervezet, kormányzati és nem kormányzati szervezet (IO/NGO), amelyek tulajdonképpen ugyanazon munkálkodnak, illetve hasonló célkitűzésekkel rendelkeznek

Az elmúlt évek során már több magyar szervezet is képviseltette magát Afganisztánban és tevékenységükkel aktívan hozzájárultak az előrehaladáshoz. A tavalyi évben a Magyar Református Szeretetszolgálat döntött úgy, hogy létrehozza az Aid4Life elnevezésű szervezetet, amely Baghlan tartományban fog működni és a magyar újjáépítési csoporttal együttműködve segíti a térség lakosságát. Az új magyar NGO bejegyeztetése sikeresen megvalósult és 2009 őszén megkezdték működésüket.

Az MH PRT felvette a kapcsolatot a szervezettel és teljes támogatásáról, illetve szoros együttműködéséről biztosította az Aid4Life-ot, amely első „akciójaként" 12 raklapnyi segélycsomagot juttatott el Camp Pannóniába. A használt ruhákat és élelmiszert tartalmazó csomagok szétosztásában a magyar katonák segédkeztek, mindenhol hangsúlyozva az afgán lakosság, illetve a helyi vezetők körében, hogy egy új magyar NGO, az Aid4Life kezdte meg működését és neki köszönhetik az adományokat. Három alkalommal rendezett osztást az MH PRT az elmúlt időszakban, amelyeken sikerült eljuttatni az Aid4Life adományait a lakossághoz. Egyiken a szervezet két képviselője is részt vett, akik ősszel látogattak az országba, hogy egyeztessenek az együttműködés kérdéseiről és a további tevékenységek részleteiről.

1595896216
 

Az Aid4Life nagyszabású tervekkel vág neki a 2010-es évnek. A további hasonló jellegű segélyek mellett az egészségügy támogatása az elsődleges terület számukra. Első körben szeretnék az MH PRT által felépített egészségügyi alapellátást nyújtó klinikákat felszerelni új technikai eszközökkel, illetve berendezési tárgyakkal. Emellett a kórházak egészségügyi személyzetének különböző szakképzéséket, illetve az új eszközök alkalmazásához szükséges tanfolyamokat is kívánnak szervezni a tartományban. Mindezek megvalósításához egy iroda megnyitását is tervezik 2010 elején, amelyben helyi afgán alkalmazottak fogják segíteni a magyar NGO-t a projektek szervezésben és kivitelezésében.

Az MH PRT-nak kedvező fejlemény, illetve jelentős segítség az Aid4Life megjelenése és tevékenysége. A további sikeres együttműködés eredményeként, az erőforrások felhasználásának összehangolásával a két szervezet többet tehet a helyi lakosokért és a magyarok elismertsége tovább nőhet Baghlan tartományban. Fontos, hogy a már megkezdett – az újjáépítési csoport, valamint Aid4Life számára egyaránt előnyös – közös munkát tovább folytassák és együtt támogassák Afganisztán fejlődését, újjáépítését.

1595896216