Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török hadihajó futamította meg a tengeri farkasokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 17. 7:26

Egy török fregatt meghiúsított egy indiai hajó ellen irányuló kalóztámadást az Ádeni-öbölben – jelentették a török hatóságok szombaton. Az ankarai beszámoló szerint a török hadihajó tengerészei hat tengeri rablót foglyul ejtettek, átkutatták motorcsónakjukat, amelyben egy géppuskát is találtak.

Az indiai hajó – a tengerhajózási biztonsági szervek javaslatának megfelelően – olyan tengeri folyóson haladt, amelyen nemzetközi haditengerészeti egységek járőröznek. A kalózok géppuskatüzet nyitottak a szárazföldtől 195 kilométerre hajózó célpontjukra, majd ezt követően sietett az indiai hajó segítségére a Gokova nevű fregatt. Török tengerészgyalogos kommandósok csaptak le a kalózokra, és egy harci helikoptert is bevetettek ellenük.

Az Indiai-óceánon a szomáliai partok előtti vizeken és az Ádeni-öbölben – ahol élénk a kereskedelmi hajózási forgalom zajlik – továbbra is számolni kell a kalóztámadásokkal.

A Kuala Lumpur-i székhelyű Nemzetközi Tengerhajózási Hivatal (IMB) éves jelentésében a héten számolt be a arról, hogy hat év óta tavaly követték el a legtöbb kalóztámadást a világtengereken, és a tengeri rablók fő vadászterülete az Afrika szarvát övező óceáni térség.

Több, haditengerészeti erővel rendelkező hatalom nemzetközi összefogással, közös járőrözés révén igyekszik megakadályozni a védtelen kereskedelmi hajók elleni támadásokat. A Gokova fregatt is a NATO kötelékében lát el “kalózelhárítási" feladatokat az Indiai-óceánon.