Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország – csapaterősítés a szíriai határon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 31. 11:51

A török hadsereg húsz csapatszállító járművet, tüzérségi ütegeket és páncélosokat vezényelt július 30-án, hétfőn a szíriai határra – jelentették török hírügynökségek a helyszínről.

Az utóbbi néhány hétben már több hasonló csapaterősítést hajtott végre a török haderő a Szíriával közös, több mint 900 kilométer hosszú határ térségében. Ugyanakkor nincs arra utaló jel, hogy a török erők át akarnák lépni a határt, inkább elővigyázatossági intézkedésről van szó; a török hatóságok feltehetően attól tartanak, hogy súlyosbodhat a szíriai fegyveres konfliktus.

Tayyip Erdogan, a NATO-tag Törökország kormányfője korábban Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségese volt, de ma már az arab ország államfőjének egyik legkíméletlenebb bírálója. A Szíriában zajló felkelés 16 hónappal ezelőtti kitörése óta többször fölszólította lemondásra. A török-szíriai viszony június végén érte el a mélypontot, miután a szíriai légvédelem lelőtt egy török vadászgépet. Törökország eddig 44 ezer szíriai menekültet fogadott be.

Közben hétfőn török diplomáciai forrásból közölték: vasárnap éjjel a szíriai biztonsági erők 11 tagjával együtt Törökországba érkezett egy rendőrtábornok; Lattakia nyugat-szíriai kikötőváros helyettes parancsnoka. Beszámolók szerint a rendőrségi vezető szunnita muszlim. Az arab országban ez a népcsoport van többségben, de a biztonsági szervek vezetői az alavita síita felekezethez tartoznak, akárcsak Aszad elnök.

Már húsznál is több tábornoki rangú parancsnok dezertált a szíriai biztonsági erőktől. Törökországban kerestek menedéket, hírek szerint onnan irányítják a lázadók hadműveleteit. Többségüket egy szigorúan őrzött táborban helyezték el Apaydin településen, a Szíriával szomszédos Hatay tartományban.