Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább erősödik a közép-európai régió biztonsága

Szöveg: HQ MND-C |  2022. május 4. 21:18

Újabb szintre lépett a Székesfehérváron települő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division Centre, HQ MND-C), amely az Észak Atlanti Tanács által Brüsszelben kiadott úgynevezett aktiválási dokumentumnak köszönhetően május 3-án elérte a Nemzetközi Katonai Parancsnokság státuszt a NATO haderő struktúrája részeként.

IMG_2161

A közép-európai régióban, a megerősítés és a hátországi műveletek vezetésére, illetve a kollektív védelmi és válságkezelési NATO feladatokra nem volt olyan állandó szövetséges parancsnokság, amely a változó biztonsági környezetre oly módon tudna választ adni, hogy közben hozzájárul a Szövetség, azaz a NATO elrettentő és védelmi erőfeszítéseihez. E hiány megszüntetésére a magyar kormány régiós partnereivel együtt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság felállítását, továbbá középtávon, 2032-ig a parancsnokság vezetése alatt egy teljes hadosztály létrehozását határozta el.

A magyar kezdeményezés 2018-ban történt bejelentését követően, 2019. októberében Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter közösen írták alá azt a levelet, amelyben tájékoztatták Jens Stoltenberg NATO főtitkárt, hogy felajánlják a létrehozásra tervezett parancsnokságot a NATO haderő struktúrájába. A 2020 márciusában a hadosztály-parancsnokság létrehozására vonatkozó, magyar-horvát tárcaközi egyetértési megállapodásnak köszönhetően létrejött a parancsnokság, mint nemzetközi katonai szervezet, melynek első parancsnoka a horvát származású Denis Tretinjak vezérőrnagy lett.

Jelenleg Magyarország és Horvátország mellett Szlovákia is keretnemzetként vesz részt a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságban, Lengyelország, mint résztvevő nemzet segíti a szervezet munkáját. Mindezeken felül Németország, Olaszország, Románia, Szlovénia, Törökország részvételi szándékáról biztosította a parancsnokságot.