Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További 8000 külföldi katonát kér Szomália

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 15. 18:38

Szomália miniszterelnöke arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát szeptember 14-én, szerdán, hogy engedélyezze az országban állomásozó nemzetközi erők létszámának megemelését az iszlamista lázadók elleni fellépés hatékonyabbá tételére. Szomáliában jelenleg az Afrikai Unió (AU) 12 ezer katonája állomásozik, s a miniszterelnök szerint ezt kellene 20 ezerre növelni.

Mogadishuból, Szomália fővárosából nagyjából sikerült kiűzni az al-Shabaab milíciához tartozó felkelőket, de a kormányfő szerint „realistának kell maradni", mert a városban továbbra is jelen vannak a lázadók, akik bármikor terrorhadjáratot indíthatnak öngyilkos merénylőkkel és pokolgépekkel.

„Arra kérem a Biztonsági Tanácsot, hogy sürgősen vizsgálja meg az Afrikai Unió béke és biztonság bizottságának ajánlatát" a szomáliai EU-erő (Amisom) létszámának 12 ezerről 20 ezerre emeléséről" – jelentette ki a miniszterelnök, Abdiveli Mohamed Ali, aki szerint elengedhetetlen, hogy az Afrikai Unióval együtt dolgozzanak a szomáliai rendőrség és hadsereg munkájának javításán.

Szomália ENSZ-képviselője, Augustine Mahiga arra is felhívta a világszervezet figyelmét, hogy az Afrika-szarván jelenleg tapasztalható aszály és éhínség olyan területeket is sújt, amelyek az al-Shabaab irányítása alatt állnak.

„Az éhínség miatt mintegy 11 millió ember szorul azonnali segélyre, s ennek hiányában az elkövetkező hónapokban akár 750 ezren meghalhatnak" – hangsúlyozta Jeffrey Delaurentis, az Egyesült Államok helyettes ENSZ-nagykövete.

CímkékENSZvizsga