Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra sem tudni, ki akart robbantani New Yorkban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 4. 6:05

Továbbra sem tudni, ki áll a meghiúsult New York-i pokolgépes merénylet hátterében. Bizonyos sajtóértesülések szerint a támadás mögött külföldi szálak is lehetnek, de az akciót magukra vállaló pakisztáni tálibok vasárnapi bejelentését egyelőre semmi sem támasztja alá. A hatóságok egy 40 év körüli férfit keresnek, de egyelőre nem gyanúsítanak senkit.

A New York-i merényletkísérlettel összefüggésben a hatóságok egy 40 éves fehér férfit keresnek, akinek mozgását a helyszín közelében lévő térfigyelő kamera rögzítette – erősítette meg hétfőn Janet Napolitano belbiztonsági miniszter a CNN-nek nyilatkozva.

A rendőrség tájékoztatása szerint a biztonsági videokamera a férfit mintegy fél háztömbnyire észlelte attól a helytől, ahol a robbanószerkezettel megpakolt terepjáró állt.

A hatóságok által nyilvánosságra hozott 19 másodperces felvételen egy vékony testalkatú ember látható, amint leveti sötét ingét, amit egy zsákfélébe tuszkol, majd kétszer visszanéz a válla fölött, és a járdán haladva elhagyja a területet.
Napolitano azt mondta: nem biztos, hogy a merényletkísérlet elkövetőjéről van szó, de a férfit látták a helyszínről távozni. “Lehet, hogy szemtanú volt, talán észrevett valamit, esetleg köze volt a dologhoz, nem tudjuk, még korai volna feltételezésekbe bocsátkozni" – fogalmazott. Mint hozzátette, azonosítani szeretnék a férfit és beszélni akarnak vele.

Raymond Kelly New York-i rendőrfőnök sem volt hajlandó gyanúsítottnak nevezni a videón látható férfit. Kelly – aki szintén a CNN hírtelevíziónak nyilatkozott – elmondta: még hétfőn közzétesznek egy második videofelvételt is, amelyet egy turista készített egy futó emberről az eset idején.

A nyomozók közben alapos vizsgálatnak vetik alá azt az 1993-as Nissan Pathfinder terepjárót, amelyet szombat este a Times Squre-en fel akartak robbantani, valamint a benne talált házi készítésű robbanószerkezetet.

Obama megköszönte

Barack Obama amerikai elnök személyesen mondott köszönetet éberségéért telefonon annak a pólóárusnak, aki szombaton felfigyelt a New York-i Times Square-en parkoló gyanús terepjáróra, és azonnal szólt egy rendőrnek.

Először egy utcai pólóárus – egy vietnami veterán – figyelt fel helyi idő szerint szombat este a gyanús járműre, amely üresen, járó motorral és vészvillogóval állt a 45. utcában. Az árus szólt egy lovas rendőrnek, aki észrevette, hogy füst és lőporszag árad a jármű hátsó részéből. Azonnal erősítést kért, terrorelhárítók, tűzoltók, mentők érkeztek a helyszínre.

Robert Gibbs szóvivő közölte: a Fehér Ház hálás azoknak az embereknek, akik hosszú évek óta gyorsan értesítik a hatóságokat, ha gyanús jelenségre figyelnek fel.
Gibbs arra a kérdésre válaszolt, hogy van-e hasonlóság a New York-i robbantási kísérlet és a tavaly karácsonykor meghiúsított repülőgépes merénylet között. Egy nigériai férfi akkor megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállítót 289 emberrel a fedélzetén, de próbálkozása nem sikerült, az alsónadrágjába rejtett robbanóeleggyel ügyetlenkedő merénylőt az utasok leteperték.
Gibbs közölte: a terepjáróval merényletre készülőt – akárki legyen is az – terroristának tekinti a Fehér Ház.

Egyelőre nem tudni, ki a felelős a merényletkísérletért.
Eric Holder igazságügy-miniszter korábban elmondta: a rendőrség “jó nyomokat" talált az ügyben.
A rendőrség közlése szerint ha a kocsiban talált házi készítésű propángázos-benzines pokolgép működésbe lépett volna, olyan erejű robbanás történt volna, hogy járókelők haltak volna meg, és kitörtek volna a környező üzletek ablakai.

Terrorizmusellenes szakértők szerint a terepjárós robbantási kísérlet is arra utalhat, hogy az Amerikát megtámadni szándékozó szélsőségesek taktikát váltottak: olyan kisebb merényletek elkövetését részesítik előnyben, amelyeket nehezebb megakadályozni. Az elmúlt egy évben nyolc olyan merénylet vagy merényletkísérlet történt az Egyesült Államokban, amely radikális iszlamistákhoz köthető.
A New York Times különösen aggasztónak nevezte, hogy a világ legnagyobb rendőrségével és leghatékonyabb terrorellenes egységeivel rendelkező New York legforgalmasabb terén tudták elhelyezni az autós pokolgépet.
A Washington Post úgy értesült: a meghiúsult New York-i merényletet külföldről szervezték meg.