Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudásbővítés Csobánkán

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. szeptember 12. 16:11

Immár második alkalommal indult el a „Biztos Alapok” harcvezetői felkészítés a Magyar Honvédség csobánkai lő- és gyakorlóterén szeptember 12-én, hétfőn.

Biztos_Alapok_2022_2_megnyito (3)

A főhadnagy és hadnagy rendfokozatú katonák számára tartott, egy hét elméleti és három hét gyakorlati foglalkozással lezajló tanfolyamot Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese nyitotta meg. „Minden szakaszparancsnoknak értenie kell ahhoz, hogy szakaszát harcban el tudja vezetni. Önöknek ezen kívül tudniuk kell harcparancsot kiadni nekik, foglalkozást megfelelően levezetni, akár itthon, akár missziós területen is” – hangsúlyozta a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese a megnyitóra felsorakozott katonáknak, köztük a kilencven fős kiképzendő állománynak és a foglalkozásvezetőknek.

„Az első, tavasszal megrendezett tanfolyamhoz képest jelentős változtatást nem kellett eszközölni sem a programban, sem az oktatási kérdésekben, sem a rendezvény megszervezésében” – emelte ki kérdésünkre válaszolva Sándor Zsolt altábornagy. A korábbi tapasztalatok alapján változást jelent ugyanakkor az, hogy az alegységek vegyes összetételűek lettek: azaz a korábban katonai képzésben részesültekből és a civil felsőoktatásból érkezett, „friss” hadnagyokból, főhadnagyokból közös, vegyes szakaszokat alakítottak ki. „A várakozásaink szerint így jobban tudják egymást támogatni, segíteni. Előrelépést jelent az is, hogy egy e-learning rendszert alakítottunk ki, melynek tanagyagát mind a kilencven tisztnek el kellett sajátítania, így az elméleti tudást már otthon meg lehetett alapozni. Ezen a harcvezetői képzésen már a gyakorlati ismereteket fogják megkapni. Ez egy abszolút gyakorlatorientált kiképzés, három hét terepmunkával” – mondta az altábornagy. Hozzátette: „ezt a tapasztalatok és az első, itt végzett csoport visszajelzései szerint értékelik is a kiképzettek, csak pozitív visszajelzést kaptunk. Azt gondolom, hogy ez egy hiánypótló képzés, hiszen mindenkire ráfér egy kicsit az ismeretbővítés, mindig van helye a tanulásnak.”

Biztos_Alapok_2022_2_megnyito (4)

Ehhez azonban fontos a megfelelő oktatói csapat kialakítása is. Mint a tábornok hangsúlyozta, a szakma legjobbjai tanítják majd a tiszteket, mint foglalkozásvezetők. „A tanfolyam célja az volt, hogy tényleg csak a legjobbak jöhetnek: ne felejtsük el, hogy itt tisztek harcvezető tanfolyamáról van szó, amit hogyha nem jól csinálunk, akkor ez az egész haderő kiképzésén nyomot fog hagyni” – figyelmeztetett Sándor Zsolt altábornagy. „Szerencsére nem volt nehéz megszólítani fiatal kollégákat, nagyon szívesen jönnek ide a kiképzők: több missziót megjárt, számos szakterületet képviselő, tapasztalt szakemberekről beszélünk, akik a katonai pályán meghatározó képességgel és képzettséggel rendelkeznek.”

„Ez a harcvezetői képzés egy hiánypótló, átmeneti kiképzési esemény. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter úr is meghatározta, hogy növelni kell a gyakorlatok számát, s az egész kiképzési rendszert át kell alakítani úgy, hogy sokkal gyakorlatorientáltabb legyen, s ez a képzés is ennek a része. Számításaink szerint nagyjából még 1500 fő körül van azoknak a hadnagyoknak, főhadnagyoknak a száma, akiket ebben a képzésben szeretnénk részesíteni. A cél egyértelmű: az itt végzett tisztjeink, hadnagyok, főhadnagyok a beosztásoktól, előzetes képzéstől függetlenül legyenek képesek egy kis alegységet eredményesen harcban vezetni” – hangsúlyozta a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.