Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlélő tábor a kalandparkban

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. augusztus 19. 18:02

Az MH 5. Területvédelmi Ezred 48. Területvédelmi Zászlóalj Zalaszabaron, a 44. Területvédelmi Zászlóalj pedig Bodrogon tartott honvédelmi túlélő tábort augusztus 14. és 18. között. Az elsősegélynyújtás, tűzgyújtás és menedéképítés elsajátítása mellett rengeteg élményben részesültek a táborozók, ugyanis mindkét tábornak egy-egy helyi kalandpark adott otthont.

Zalaszabaron a Zobori Élménypark területén sajátították el a honvédelem iránt érdeklődő fiatalok, hogy miképp is lehet szakszerűen tüzet gyújtani, sebesültet ellátni és vizet tisztítani. Ottjártunkkor szorgosan gyakorolták a tűzgyújtást: először vattát gyújtottak meg a tűzkő segítségével, majd – miután ezt mindenki meg tudta csinálni – avarból és fűből készítettek tűzfészket, ami már a valóságban is egy tábortűz alapját képezi. Természetesen nemcsak túlélő feladatokat hajtottak végre, szimulátoroztak és teljesítettek egy akadálypályát, majd a kalandpark attrakcióit próbálták ki.

A zalaszabari táborral egyidőben Bodrogon is a túlélés alapfeltételeit tanulták a diákok. Az ötnapos időszakban elsősorban olyan ismereteket igyekeztek átadni számukra, amelyeket a civil életben, mindennapjaikban is hasznosítani tudnak.

24_HSZ3556

„Ezek mind olyan tudások, amik a mindennapi életben is hasznosak lehetnek. Vannak Magyarországon olyan területek és erdők, ahová bemegy az ember és nincs térerő, megszűnik a kapcsolat a külvilággal. Ha ott valaki eltéved és a telefonján nem tudja megnézni a megfelelő applikációkat, hogy hol is van pontosan, akkor az itt megszerzett tudás remek kiindulópont lehet ahhoz, hogy megtalálja a kivezető utat” – fogalmazott Kátai Róbert alezredes, az MH 5. Területvédelmi Ezred parancsnok-helyettese.

Pusnik Zoltán táborozó kérdésünkre elmondta: „leghasznosabbnak az ivóvíz tisztítást és az menedéképítést tartom, mivel a legváratlanabb helyzetekben is meg kell oldanunk azt, hogy a folyadékot pótolni tudjunk és legyen egy hely ahová vissza tudunk húzódni.

A honvédelmi táborozók között nem ritka, hogy valakinek annyira megtetszenek a feladatok és a közösség, hogy a következő évben is jelentkezik ugyanabba a táborba. „Rendkívül élveztem a tavalyi tábort, a nyár egyik legizgalmasabb pillanata volt, ezért úgy döntöttem, hogy idén is eljövök” – mondta Szundi Endre. Mivel a tábort a Frontvonal Haditechnikai Kalandparkban tartották, ezért a túlélő feladatokon mellett egyéb izgalmas kalandok is vártak a diákokra. Lehetőségük nyílott szabadulószobás játékra, amelynek helyszínéül egy tengeralattjáró szolgált, illetve Ural teherautóval élményautózáson vettek részt.