Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűnődésre késztető, megelevenedő múlt

Szöveg: Sin Bettina |  2024. április 1. 7:47

A „175 éves a Magyar Honvédség” címmel hirdetett fotó- és videópályázatot a Honvédelmi Minisztérium. A beérkező közel 60 pályamunka többsége fotó, azonban mindenképpen érdemes szót ejteni azokról a videókról is, amelyek méltán kiérdemelték az elismerést. Hogy miként is születtek ezek az alkotások, arról készítőik beszéltek.

Bujdosó Csaba zászlós, a Magyar Honvédség vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred önkéntes területvédelmi katonája Monte San Michele hősei alkotásával az első helyezést érdemelte ki.

„A videó készítése során arra törekedtünk, hogy a történet szorosan kapcsolódjék viszonylag fiatal ezredünk névadójához, Reviczky Lászlóhoz. Szakasztársam, Gyuriss Dániel önkéntes területvédelmi tartalékos főhadnagy találta ki, hogy az ő egykori ezredének elfeledett, Fővám téri emlékművéről forgassunk filmet” – kezdte történetüket a katona. Reviczky az első világháborúban a Doberdó-fennsíkon harcolt tartalékosokból álló ezredével az olaszok ellen. A Monte San Michele hősei emlékművet az ő tiszteletükre állították, de a Rákosi-korszakban lerombolták, helyén ma már csak egy torzó áll a Fővám téren. A forgatás nemcsak számukra jelentett különleges élményt. Már az alkotás folyamata közben többen érdeklődésüket fejezték ki. Éppen ezért bízik abban, hogy a kisfilm sokak érdeklődését felkelti az elveszett emlékmű iránt. Munkáját Nyári Zaránd, önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető és Kaló Miklós ezredes, az alakulat parancsnoka is segítette.

 

Folyami hadihajózás 175 – Múltból a jelenbe című alkotásával a második helyezést érdemelte ki Gajdos Milán, a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred főhadnagya.

„A Magyar Honvédség és a magyar hadihajózás megalakítása idejének egybe esése adta a csapatmunka apropóját. Az ötlet Lengyel László ezredestől, parancsnokunktól származik” – fogalmazott a főhadnagy. „Az ő víziói alapján írtam meg a forgatókönyvet, majd Bólyi Bálint törzsőrmester vette fel a jeleneteket és vágta össze a snitteket. A videót, amelyben a Magyar Hajózási Technikum négy diákja, kadétja, illetve Bagi Szilárd alezredes parancsnokhelyettes szerepel, az általam készített TikTok effektek tették színesebbé.”

A kisfilm elkészítésével a hadihajózás világát szeretnék közelebb hozni a fiatalokhoz, ezáltal is népszerűsítve ezt a nem mindennapi szakterületet. Éppen ezért elkészítésének lendületes módja is ezt a célcsoportot szólítja meg. A fantáziadús történet térben és időben folyamatosan ugrál, ezáltal megmozgatva a képzelőerőt. Az alakulat büszkesége a több, mint 150 éves Lajta Monitor, amely szerves részét képezi a magyar hadihajózás emblematikus korszakának.

Egy klarinét örökre elcsendesedett… címet kapta Gánóczi Gábor alkotása, amely a harmadik helyezést érte el.

A videó készítője Sárospatakon, a Hegyalja Televíziónál dolgozik operatőrként és vágóként. Megtetszett neki a lehetőség, hogy „egy személyes történetet vihetek filmre édesapám testvéréről, aki a második világháborúban hunyt el” – árulta el.

Gánóczy Géza érettségi után négy évet dolgozott egy bankban, mikor behívták katonának. Egy vonaton robbantották fel bajtársaival együtt, mikor a frontra vitték őket. A Nyíri doni bakák című könyvben fényképek örökítik meg a tragédia helyszínét, a videóban a múltat idéző személyes fotók mellett Gánóczi Gábor ezeket is felhasználta, ezáltal színesítve a néző számára látottakat.

És hogy a klarinét milyen szerepet kap a kisfilmben? Mint kiderült, nagybátyja műkedvelő zenész volt, hangszerét mindenhova magával vitte. Halálát november 4-én a vonat mellett gazdátlanul heverő klarinét adta hírül bajtársai számára. Hősi halottként, Lengyelországban temették el. Évtizedekkel később az alkotó kislánya november 4-én látta meg a napvilágot, így a film zárása mi más is lehetne, mint az élet folyamatos körforgása, a családfa folytonossága a tragédiák ellenére is.

Kapcsolódó cikkek
20240319_Stefánia_kiállításmegnyitó_1

Önmagukon túlmutató pillanatok

2024. március 21. 12:37

Nagyapám_és_én_MH_Virágküldő_szolgálat_dr_Balogh_András_József_ezredes_nyitó

Katonaemlékek újrakomponálva

2024. március 23. 10:39