Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüntetés a gázai határátkelőnél

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 7. 11:23

Egyiptomi biztonsági erők csaptak össze szerdán palesztinokkal a rafahi határátkelőhelynél egy nemzetközi élelmiszer-segélyszállítmány késedelme miatt. A MENA egyiptomi állami hírügynökség szerint palesztinok lőtték le az őrtoronyban szolgálatot teljesítő egyiptomi határőrt, és kilenc további határőr megsebesült, miután kövekkel támadtak rájuk.

A palesztinokat a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász szólította fel, hogy tiltakozzanak egy nemzetközi segélyszállítmány késedelme miatt, de a tüntetés végül erőszakba torkollt. A Hamász rendőrsége lövéseket adott le, hogy szétoszlassa a zömében fiatalokból álló több száz fős tömeget. Palesztin egészségügyi forrás elmondta, hogy a sebesüléseket lőfegyverekből kilőtt golyók és könnygáz okozták.

Az incidens előzményeként kedd éjszaka már összecsaptak egyiptomi biztonsági erők nemzetközi aktivisták egy csoportjával, akik azért tiltakoztak, mert Egyiptom nem engedte tovább el-Arís kikötőjéből egy Gázának szánt segélyszállítmány egy részét.

Több mint 50 aktivista sebesült meg, míg egyiptomi részről több mint egy tucat személy sérülését jelentették. Az aktivistáknak sikerült több rendőrt egy időre fogságukban tartani.

A segélyszállítmányt a Nagy-Britanniában lévő Viva Palestina nevű csoport szervezte, és mintegy ötszáz aktivista kísérte el, akik között brit, amerikai, török és jordániai állampolgárok is vannak és parlamenti képviselők is csatlakoztak hozzájuk. A több tonna humanitárius szállítmányban járművek is helyet kaptak. Utóbbiak körül alakult ki a zavargás, mert az egyiptomiak szerint a 200 járműből 59 – köztük teherautók – csak Izraelen keresztül léphetnek be a Gázai övezetbe. Az aktivisták viszont nem értenek ezzel egyet, vezetőjük, George Galloway, ismert brit parlamenti képviselő szerint ez ütközik az egyiptomi hatóságokkal korábban kötött megállapodással. Kairó viszont arra hivatkozik, hogy a szabályok kezdettől fogva világosak voltak – személyautók például nehezen minősíthetőek humanitárius segélynek -, és azzal vádolja az aktivistákat, hogy a Hamásszal összefogva szándékosan gerjesztik a konfliktust.

Egyiptomot arab és muszlim csoportok erőteljesen támadják, mert együttműködik Izraellel a Gázai övezet elleni, 28 hónapja tartó blokád fenntartásában.

1595895326