Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüntetők a kirgiz fővárosban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 6. 12:18

Az ideiglenes államfővel, Roza Otunbajevával követelt találkozót több ezer ember – egy volt elnökjelölt hívei – csütörtökön a kirgiz fővárosban, Biskekben. Vidéki szövetségeseiket figyelmeztető lövésekkel akadályozta meg a rendőrség a csatlakozásban.

A parlament épülete melletti téren tüntetők azt is követelik, hogy a hatóságok szüntessék be a volt elnökjelölt, Urmat Bariktobaszov elleni jogi eljárást, és tegyék lehetővé számára, hogy nyilvánosan ismertesse programját, amivel szerinte az országot ki lehet vezetni a gazdasági válságból.

A támogatásukra indult vidékről is mintegy kétezer ember, de őket a rendőrség könnygázzal és figyelmeztető lövések leadásával feltartóztatta a fővárostól 15 kilométerre lévő Novo-Pokrovkában. Áldozatokról nem tudni. A hatóságok azt állítják, hogy kézben tartják a helyzetet.

Bariktobaszov, aki az elmúlt években az Egyesült Arab Emírségekben élt, 2005-ben indult a kirgizisztáni elnökválasztáson. A központi választási bizottság azonban kizárta a jelöltek listájáról, mert a kirgiz hatóságok bebizonyították, hogy kazah állampolgár.

1595905550
A döntésre válaszul akkor néhány ezer támogatója megrohamozta és elfoglalta a kormány székházát. Ezt követően a hatóságok körözést adtak ki Bariktobaszov ellen. Ennek ellenére, amikor néhány hete visszatért az országba nem vették őrizetbe: szülővárosában, Balikcsiban élt háborítatlanul.

Későbbi jelentések szerint kétszer is fordult a sorsa: a Novo-Pokrovka-i incidens során őrizetbe vették, de azután magyarázat nélkül szabadon engedték, majd rövid idővel később „szökésben lévőnek" minősítették, elfogatási parancsot adtak ki ellene, és végül le is tartóztatták hat társával együtt.

Farid Nyijazov, a kirgiz elnöki hivatal tájékoztatási hivatalának vezetője korábban azt mondta: a kirgiz legfőbb ügyészséghez szerdán Kazahsztánból megkeresés érkezett, hogy Bariktobaszovot adják ki, mert ott kazah területen elkövetet gazdasági bűncselekménnyel gyanúsítják. A hivatalvezető hozzátette, hogy a kirgiz hatóságok nem aggódnak a mostani tiltakozó megmozdulás miatt. A térségben jelentős katonai és rendfenntartó erőket összpontosítottak.

A belügyminiszter szerint „fegyveres államcsíny előkészítése folyik". „Megállapították, hogy fegyvereket osztottak szét: gránátokat, karabélyokat, pisztolyokat" – mondta az országos televízióban, hozzátéve, hogy „nem engedik meg a destabilizálás semmilyen formáját".

CímkékjogNATO