Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztáni és balkáni missziókból tértek haza

Szöveg: Szűcs László |  2010. augusztus 6. 12:43

Családtagjaik és hozzátartozóik jelenlétében köszöntötték a műveleti területről közelmúltban visszatért MH Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport harmadik, és az MH EUFOR Kontingens hatodik váltásának katonáit a tatai lövészdandár laktanyájában. A rendezvényen részt vett Fucsku Sándor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke is.

„Hagyományos", négyszín-nyomásos gyakorlóban és zöld barettel a fejükön, illetve „sivatagi" egyenruhában és ugyancsak zöld sapkában sorakoztak fel péntek délelőtt Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában a hadműveleti területekről közelmúltban hazatért MH Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) harmadik, és az MH EUFOR kontingens hatodik váltásának katonái. Az Afganisztánt és Bosznia-Hercegovinát megjárt honvédeket, családtagjaik és hozzátartozóik jelenlétében köszöntötték az alakulatnál.

1595905551
A honvédelmi miniszter által adományozott Békefenntartásért Szolgálati Jelet minden, a missziókat megjárt katona átvehette Fucsku Sándor dandártábornoktól, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnökétől. A tábornok emellett emlékplaketteket, emléktárgyakat és emléklapokat is átadott a hazaérkezett katonáknak.

A visszafogadó ünnepségen ezt követően bejelentették, hogy dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter augusztus 1-jei hatállyal a Klapka György Lövészdandár parancsnokának nevezte ki Sándor Zsolt ezredest.

– A hagyományoknak megfelelően ilyen rendezvény keretében fogadjuk vissza azokat a katonákat, akik misszióban teljesítettek szolgálatot a Magyar Köztársaság és a Magyar Honvédség nevében – mondta köszöntőjében Fucsku Sándor dandártábornok, hozzátéve: a Magyar Honvédség továbbra is kiemelkedő jelentőséget tulajdonít a műveleti szerepvállalásnak és teljesíti szövetségi kötelezettségeit.

Az ÖHP törzsfőnöke hangsúlyozta: akik most visszatértek, mindannyian elmondhatják magukról, hogy nemzetközi tapasztalataikat gazdagítva, katonai tudásukat gyarapítva jöttek haza katonatársaik és családjaik körébe. „Ami pedig a legfontosabb, hogy épen és egészségesen köszönthetünk ma itt minden katonát" – fogalmazott a tábornok, majd kiemelte: azzal, hogy a katonák tisztességgel helytálltak és feladataikat elvégezték Afganisztánban, valamint Bosznia-Hercegovinában, jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az ország és a Magyar Honvédség nemzetközi megítélése tovább erősödjön.

1595905551

– Meggyőződésem, hogy küldetésük sikeréhez nagymértékben hozzájárult az az összehangolt és magas színvonalú munka, melynek következtében a magyarországi felkészítés után jól összekovácsolódott, szakmailag felkészült állomány utazott ki a hadműveleti területekre. Az ott végrehajtott feladatok tovább erősítették az alegységek összetartását. Remélem, hogy mindannyian elérték azt a célt, amelyet maguk elé tűztek ki akkor, amikor jelentkeztek erre a nemes feladatra – mondta Fucsku dandártábornok, majd arról beszélt, hogy az eltelt idő bebizonyította, a magyar katona ugyanúgy, sőt néha talán jobban el tudja látni feladatait, mint más országokban szolgáló társai.

Beszédében az ÖHP törzsfőnöke leszögezte azt is, hogy ismételten bebizonyosodott, a magyar békefenntartók fegyelmezetten, jó szakmai színvonalon és biztonságosan végezték, végzik munkájukat. Kiválóan együtt tudnak működni más országok katonáival.

A tatai missziós visszafogadó ünnepség a Szózat hangjaival ért véget.

1595905551
 

1595905551
 

1595905552
 

1595905552
 

1595905552
 

1595905552
 

1595905552
 

1595905553
 

Fotó: Szűcs László