Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzharc tört ki Koszovóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 26. 20:47

Észak-Koszovóban zavaros és bizonytalan helyzet alakult ki július 26-án, kedden. Azt követően, hogy Pristina a koszovói békefenntartók (KFOR) közvetítésével beleegyezett abba, hogy visszavonja különleges rendőri egységeit a tartomány északi részéből, a brnjaki szerb-koszovói átkelő felől lövöldözés hallatszott.

A Tanjug szerb hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a lövöldözésre a Zubin Potok közelében levő Varage településen került sor, amikor „úton Brnjak felé a faluba befutott a koszovói rendőrség különleges erőinek két terepjárója, amelyekből tüzet nyitottak négy, az út mentén veszteglő gépkocsira. Ezek helyi szerbeké voltak".

A „tisztázatlan körülmények között kialakult tűzharcban legalább egy koszovói rendőr életét vesztette" – szólt a jelentés. Az összecsapás helyszínén vérnyomok láthatók, a szerbek négy gépkocsiját szitává lőtték.

Borislav Stefanovic, a szerb kormány Pristinával tárgyaló küldöttségének vezetője kijelentette: „Rendkívül fontos, hogy jelen pillanatban nyugodtak maradjunk, és hiteles információkhoz jussunk".

Erhard Bühler a KFOR parancsnoka utasította a békefenntartó erők egyik portugál egységét, hogy a helyzet tisztázására vonuljon a brnjaki átkelőhöz. A koszovói rendőrség különleges egységei kedden déltájban kezdték meg kivonulásukat a Közép-Szerbia felé utat nyitó Brnjak és Jarinje átkelőhelyekről.

Az egységek keddre virradóra foglalták el Jarinjét és Brnjakot.

A feszült helyzetben Erhard Bühler KFOR-parancsnok közvetített a szerb kormány helyszínre érkező tisztségviselői és a pristinai vezetés között. Az észak-koszovói szerbek az éjszaka folyamán Kosovska Mitrovicától északra, a Jarinje és Brnjak felé vezető úton akadályokat létesítettek, hogy lehetetlenné tegyék a koszovói rendőri egységek mozgását. Az útakadályokat a koszovói szerbek mindaddig nem hajlandóak eltávolítani, amíg a koszovói különleges rendőri egységek nem hagyják el teljesen a többségében szerbek lakta észak-koszovói területeket.

A vita jelen esetben a koszovói vámbélyegző körül folyik, amelyet Szerbia nem akar elismerni, s így áruk – elvben – Koszovóból nem tudnak eljutni Szerbiába. A koszovói kormány válaszként behozatali tilalmat rendelt el szerb árukra. Ám, miközben a tilalomnak más átkelőkön érvényt szereztek, Brnjakon és Jarinjén keresztül akadálytalanul haladtak át a szerb kamionok.

Szerbia attól tart, hogy Koszovó nemzetközi jogi elismerésével lenne egyenlő, ha elismerné a vámbélyegzőt. Belgrád szeretné ismét betagolni Szerbiába az időközben a függetlenségét is kikiáltó tartományt, amelyet már több mint 70 állam ismert el új országként.