Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknagránát a főút mellett

Szöveg: Szűcs László |  2011. július 27. 7:01

A 29. héten, azaz július 18-24. között 46 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 21 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Jansik Attila százados, az alakulat megbízott felderítő főnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1512 bejelentést kaptak.

Július 18-án Orosházáról kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a város külterületén, egy vízelvezető árokban, feltételezhetően világháborús robbanószerkezetet találtak. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy egy magyar gyártmányú Vécsey-kézigránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen semmisíttettek meg.

Július 19-én Székesfehérváron akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Béla úton, csatornázás közben ugyanis egy 150 milliméteres rombológránát került elő a földből. A veszélyes, második világháborús szerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Július 20-án Szeged és Röszke között, az E–75-ös számú főút mellett, felújítási munkálatok közben bukkantak a munkások egy világháborús robbanószerkezetre. A 81 milliméteres aknagránátot a Martin László főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Július 22-én ismét ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek Győrbe, ahol a bővítés alatt álló autógyár területén kerültek elő újabb, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetek. A Szabó Tamás törzsőrmester vezette járőr ezúttal két darab 40 milliméteres repeszgránátot, valamint egy 7,62 milliméteres gépkarabély-lőszert szállított el a helyszínről. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.