Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzpárbaj a riói karnevál előtt egy nappal

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 12. 10:07

Hét feltételezett drogbanda-tag és egy rendőr vesztette életét egy Rio de Janeiró-i lövöldözésben csütörtökön, egy nappal a milliókat vonzó riói karnevál kezdete előtt – közölte egy rendőrségi szóvivő. A brazil nagyváros egyik északi nyomornegyedében, Jacarezinhóban rendőrök járőröztek, amikor tüzet nyitottak rájuk. A rendőrök viszonozták a tüzet, és hat támadót elfogtak.

Ez volt az egyik legvéresebb összecsapás október óta, amikor ugyancsak Rio de Janeiro északi részén kábítószer-csempészek lelőttek egy rendőrségi helikoptert három rendőr halálát okozva. A rendfenntartó erők kezdtek hajtóvadászatot a drogbandák ellen. Akkor a több napig tartó erőszakos cselekményekben hozzávetőleg negyven ember halt meg.

A drogcsempészek és a rendőrök közötti összetűzések rossz fényt vetnek a brazil metropoliszban uralkodó közbiztonsági állapotokra. Ez annál is inkább kellemetlen a városvezetés számára, mert Rio de Janeiro 2016-ban a nyári olimpiai játékok házigazdája lesz.

Ezt megelőzően két évvel pedig Brazília labdarúgó-világbajnokságot rendez, és ennek a sporteseménynek a lebonyolításában is várhatóan kiemelt szerep játszik majd Rio de Janeiro. Valószínűleg több mérkőzést a riói Maracana Stadionban rendeznek meg. Az olimpia nyitó és záróünnepségének a színhelye is ez a sportlétesítmény lesz, amely éppen az október óta tartó zavargások körzetében, az északi városrészben van.