Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: tíz nap, hat bejelentés

Szöveg: Szűcs László |  2010. január 11. 12:58

A 2010-es év első tíz napjában hat bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül mindössze egy esetben kellett soron kívül intézkedniük – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Szalai Attila zászlós, az alakulat kiképző tiszthelyettese.

Az új esztendőben nem kellett sokáig várniuk az első bejelentésre a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Már január 1-jén, a kora délutáni órákban megszólalt az ügyeletes szolgálat telefonja: túrázók jelentették, hogy Esztergomban, a dobogókői erdőben egy feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerész járőr másnap indult a helyszínre, s a közelben kijelölt helyen egy 88 milliméteres aknagránátot semmisített meg.

Január 5-én Egerből jelezték, hogy a Gyilkos-dűlőben egy F1-es típusú, második világháborús kézigránátot találtak. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr a veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt helyen felrobbantotta.

Az egyetlen, soron kívüli bejelentést január 7-én kapták a Magyar Honvédség tűzszerészei. A hívás Debrecenből, az egyetem területéről érkezett, ahol az intézmény rendészei egy 8 milliméteres gyalogsági lőszert találtak. Azt sajnos nem sikerült kideríteniük, hogy a lőszer miként került a felsőoktatási intézménybe. A lőszert a Strak Vince törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyancsak január 7-én, a Pest megyei Fóton is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A település határában található szántóföldön ugyanis egy 88 milliméteres légvédelmi repeszgránátot találtak. A második világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetet a Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen megsemmisítette.